港台2023十大中文金曲|林家軒陳蕾被消失 Mirror誓現紅館與譚詠麟劉德華爭獎

18 回覆
1 Like 12 Dislike
香港電台去年同無綫合辦《香港金曲頒獎典禮》,結果劣評如潮,大批歌手缺席,簡直星光暗淡。日前港台新春團拜,廣播處長張國財宣布港台5月將獨自舉辦《廣播95年十大中文金曲頒獎音樂會》,即係狠拋無綫咁話。而上周六(4日)港台就喺社交專頁貼出投票網站,投票活動主題係「廣播九十五周年十大中文金曲」,截止日期為本月18日。但係睇返港台頒獎嘅候選名單,似乎大量歌手都被「封殺」未見入圍,惹來好多歌迷不滿!

登入港台嘅投票網站,見到有6個獎項可以投票:「十大中文金曲獎」、「優秀流行歌手大獎」、「優秀流行華語歌曲獎」、「最有前途男新人獎」、「最有前途女新人獎」及「全球華人至尊金曲獎」 但有眼利網民發現被傳遭港台「封殺」嘅謝安琪、許廷鏗、Serrini、方皓玟同樣消失投票名單上,連橫掃多個嘅頒獎禮威風八面的林家謙、近日開騷人氣急升嘅陳柏宇、陳蕾、岑寧兒都齊齊消失,無法角逐「優秀流行歌手大獎」,反而「四大天王」嘅郭富城、劉德華,年過七十嘅譚詠麟就有份入圍,份量級前輩齊齊同後生爭獎咁話!
男團MIRROR去年7月紅館演唱會發生墮屏事故後,當日演唱會即時腰斬,12子便沒有再踏足紅館,除了柳應廷早前擔任MC張天賦演唱會嘉賓而再次於紅館表演外,其餘成員均沒有再次於紅館出現。據知今年港台舉辦的《十大中文金曲頒獎禮》將會於5月假紅館舉行,而MIRROR亦會出席,再上紅館舞台相信對12鏡仔都係一次挑戰。

《十大中文金曲頒獎禮》定於5月6日假紅館舉行,而記者會亦將會在周三(8日)舉行。MIRROR人氣勢不可擋,近年在不同的頒獎禮上都奪得不少獎項,今年多位更有自己的solo歌,除了要與其他歌手爭獎外,自己團體內競爭亦非常激烈。鏡粉一向出名投票最有效率,頒獎禮消息一出已經不少fc為偶像拉票,希望為偶像爭取更多獎項。

女新人獎候選人,你識幾多個呢?
陳蕾衰乜嘢?
估唔到之前叫有啲公信力嘅音樂頒獎禮,而家竟然會變成咁,到底而家邊個頒獎禮能夠代表香港樂壇呢?
Rthk = 政府
你會期望見到d咩?
林家軒係邊個黎
TVB:Afterclass
903, Chill Club:OnlyViu
港台:只限未封殺藝人
豬肉獎新城笑而不語
估唔到會有今日
幾乎無
港台 TVB 唔洗理
叱咤 Chill Club 只為ViuTV服務
新城 豬肉獎 睇完就算

KKBOX ?
iphone自動修正冇發現到Sorry
鏡粉幾部機無限loop
班AO EO仲話自己天之驕子
要取向跟政府姐 同樂壇有咩關係
香港娛樂界都唔會反政府得去邊
點解要搞到個台柒下柒下
其實都聽過5個
Cloud 唔講啦 鐘柔美 TVB 蔓莎就專登錯開爭新人
Jaime好耐以前已經有係YouTube唱cover 仲要係陳輝揚女聲團
記憶最深就係同佢老豆一齊Cover小問題幾好聽 似音樂世家不過唔係好多人睇過呢條片
https://www.youtube.com/watch?v=dsaVddQpdHM
但以上既佢地出道以後既歌都冇聽過
反而係攞嚟托既三分甜係咁洗我腦

劉德華新歌乜呢首係新歌咩
之前冇咁頹嫁唔知係邊年之後先至搞到咁
換咗台長咪係咁囉
而家係1993年定2023年
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞