有冇高手識搞email DKIM認證?

33 回覆
0 Like 8 Dislike
小弟開左個domain, 係用hosting speed
之前再用google workspace 整自己個公司email

但DKIM 認證到依家都未做到
已經將google 個 TXT 紀錄成個copy 比 hosting speed help desk 幫我打番落DNS

但試左兩次都唔得
依家有個新客 想寄email比佢發現比人阻止左如下:

554 Your access to this mail system has been rejected due to poor reputation of a domain used in message transfer

有冇巴打可以教教我

利申 一人公司,收入仲小過打工
你個 domain 係新定係同人買返黎
你用之前google個dkim緊係唔得
> 一人公司
計就我諗, 錢就你收
嗱,公道啲, HKD 5000 我幫你SET一次 + 教你一次
唔得既意思係點,dns record有時真係要比d時間等佢active
可以用whatsmydns 去睇睇個record 係唔係update左未
DKLM 就識
新既,係hosting speed 個註冊域名買番黎
DKIM 應該係要等一兩日先ok
唔係咁明 , 我setting 係跟佢下圖

1. 產生新紀錄
2. 我copy 曬啱啱產生既紀錄比hosting speed helpdesk
3. 好快helpdesk 就話幫我set好左
4. 但我等左2-48小時後去番google 度 禁 「開始驗證」但係失敗左
我一個月有時都冇$5000⋯⋯
係hosting speed 個dns 紀錄入曬野 但gmail DKIM 認證唔到
建議問google workspace
租個Hosting FTP Server
下載佢個檔案
上載佢個檔案
驗證

搵D月租幾十蚊就解決
試下flush cache
試下reboot
所以叫你用 whatsmydns 睇下係唔係ok...入左唔代表即work
btw 學#12 話齋問google workspace support啦, 你係admin 呀ma
500蚊
tg : hktc9
即係有啦
磅水啦 有個500 LM了
正經答案: reg一個xxxcom@gmail.com 就算
搞掂左啦咁多位巴打
原來hosting speed 唔支援2048位既key
我生成一個新既1024 位既key 就搞掂左
頂唔撚係呀

今時今日都仲用 1024 bit

咩事咁睇唔開要用 hosting speed
Web Hosting用外國公司啦, 幾蚊美金一個月, 啲野update好多

香港啲Web Hosting公司, 好多係以前dotcom bubble年代做落, 老細都係中老年人, 典型港資心態, 啲野用到就得過且過
外國大hosting 公司好多都係godaddy同一個金主
換湯不換藥
求其一間都差唔多

香港真係差幾皮

咩年代
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞