何桂藍答辯時稱 : 總之我plea not guilty(不認罪)嘅,唔好曬時間

78 回覆
203 Like 3 Dislike
何桂藍答辯時稱她今早才收到控方的開案陳詞,當中已刪除威脅武力的部份,但控罪又有,何說:「咁我認緊邊條⋯⋯咁你仲告唔告我哋威脅使用武力㗎?我哋都尊重法庭⋯但唔明點解問人plea(答辯)嘅時候,條charge(控罪)都唔清唔楚?總之我plea not guilty(不認罪)嘅,唔好曬時間。」
輪到何桂藍時,她表示,「唔好意思我有個問題,因為律政司好鍾意做deadline fighter,我今朝先攞到最新嘅opening」,並指剛發現控罪詳情已刪除指控被告以「threat of force(威脅使用武力)」的非法手段犯案,但剛讀出的控罪仍有相關字眼,問「我係認緊邊條?」,「咁你仲告唔告我哋威脅使用武力㗎而家?」法官陳仲衡問何的大律師Trevor Beel是否已向何解釋修訂,Beel稱稍後會解釋。

其後到吳政亨答辯,他指在答辯前,認為何桂藍希望發言。法官陳慶偉指他不是要求答辯,何桂藍即喊:「你 charge 都唔清楚叫人 plea,點 plea 啊大佬」。陳慶偉指其代表律師會向她解釋,何桂藍重申她是不認罪,又指「我都好尊重法庭」,但「我唔明點解問人答辯嗰日條 charge 都唔清唔楚,總之我 not guilty 嘅,唔駛嘥時間,多謝」。Trevor Beel 稱因控罪同時提及武力及其他非法手段,但控方在開案陳詞的指控修訂為武力以外的非法手段,故何有此混淆,會再向她解釋。吳政亨最後說:「I plead not guilty my Lord.」

法官陳慶偉其後一度指,理解何桂藍是不認罪,何桂藍即在被告欄高喊:「係啊!」官指她「不需叫嚷(no need to yell)」,何再回應自己是「正常講嘢聲量」。法官李運騰並指,法庭的慣常做法,是當被告有法律代表,便應透過律師作出指示,此時何桂藍與身旁懲教人員發生推撞。
呢種精神
支持
BTW,撲飛睇子華神,支持本土
精英
人中豪傑
respect
其實,何桂藍對控罪有疑問,應該由代表律師提出嘅,佢搵得代表律師,就要由律師代言。再講,今日只係各被告上庭重申認唔認罪,未到控辯案情同罪名元素,何桂藍咁樣係庭上開聲,程序上的確唔合適,純討論,唔鍾意當睇唔到please
乜香港仲有程序架?
本來坐少少
咁串嘴困你一世
何必呢..
程序上當日唔應該搞保釋搞到通宵又無準備
搞到啲人暈低曬添

純討論,dllm
Trevor Beel 邊個黎
又話國安法唔可以用洋鬼子?
真勇者!respect

𨳒你老母呀
嬲起上黎,判終身都有份,刑期任佢up
程序係點唔重要,反正個程序都係睇可以入到你幾多條罪而唔係睇到底你有冇犯過,到最後都入硬你
國安法9成入罪率唔係講笑
女中豪傑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞