新手買Nespresso機幾問

11 回覆
0 Like 0 Dislike
利申:只識沖即溶咖啡,同有時飲下7-11咖啡,九成都係美式,espresso,flat white
想問下
1.睇左介紹同爬左下文,應該nespresso original啱我D,但機款入門邊隻好?
目前Pixie,CitiZ Platinum,Essenza Mini.三大系列點簡好?
2.同理打奶器會唔會買埋,買同部一體式定另外分開一部比較好.又或有其他野可代替?
3.CitiZ Platinum系列c140 同 d140 有咩分別,google左都唔見人講.
4.去Nespresso專門店試味係點試法?係即場買一個capsule佢即沖定佢有細杯試飲,怕試唔到幾多隻味
5.機用水用一般煲過滾水/過濾水喉水定要蒸餾水好D?
6.見人講每次用1-3個capsule.如果沖一般街出面質素(7-11),其實會用幾多個(美式,espresso,flat white)
買左pixie 瑞士做,感覺無咁膠同平,essenza mini 就烏克蘭做,bar 數好似全部一樣,只係睇你有幾錢budget

打奶器都買左但懶學拉花,純粹拎黎加熱奶,個人覺得易清洗過一體機

有得試飲細杯既但試到幾多就唔知,坊間太多牌子可以買,又平過nespresso,所以隻隻都買黎試下幾乎都記唔到邊到好飲

機用水都係凍滾水, 餐廳多數都係水喉水咖啦

一杯lungo 120ml, latte 通常40ml + 120ml 奶,睇你飲幾大杯姐
飲用咖啡習慣同樓主一樣。好多年前響cc supper 嘅攤位買咗一部,最basic果隻,連打奶器。

最終部機好少用(好彩係平嘢),覆po呢一刻就正正飲緊即沖嘅咖啡

反而部打奶機會用得多啲,朋友帶細路上嚟時會打熱奶泡比佢哋飲。
1. Pixie
金屬質感 大細/價錢適中
高身杯, 掀起個底就得
2.
飲開奶啡就買埋, CitiZ 有一款係跟埋打奶器
個人建議分開買, 有人會用替代品 例如ikea
4.
IFC為例, 一條係試味隊, 一條係買啡
直接排隊就OK, 即刻沖比你試 唔買都得
5.
部機唔會加熱到100度, 唔建議用水喉水
用凍/室溫 飲用水, 我自己用屈臣水
6.
買完機 自己慢慢試
thx 巴打們
我女友幾年前買咗部連打奶嘅機比我,
你真係要落去試下你飲開嘅flat white嘅味道係咪果隻,因為nespresso 真係比你飲齋啡 而果啲啡配奶未必好飲

另外,飲capsule 幾粒因人而異,
我飲開最苦果隻,佢叫我每粒40mL 水,但我鍾意4粒冰,60mL水⋯

最後,如果你出面cafe 遇到好flat white / 美式
Nespresso 出面有啲第三方capsule 係入粉,自行買豆/粉入(因為咁⋯ 我買多咗部咖啡機⋯但nespresso 照用)

水對我來講⋯
我兩隻試過,除咗遲下你要去水垢外,味道未係好feel 到分別
睇多左片同聽左巴打們意見,仲有少少問題問
.目前target Pixie/CitiZ Platinum 睇下實物再決定
.打奶器後加算.有心玩再買

1.CitiZ Platinum系列c140 同 d140 有咩分別,google左都唔見人講.
2.去Nespresso專門店試味見巴打話係即刻沖比你試,想問係淨試齋啡?見有D capsule寫話建議配奶, 加奶要自己買返去試?
3.官方網優惠/迎新好廢,大家買 capsule會去邊道買多?
4.副廠capsule有咩推介,見ucc多

thx 巴打們
買最貴嗰部creatista
LM
奶啡懶人表示Atelier開心使用中
咖啡問題一切建議mccafe
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞