多倫多生活討論區 55

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
條友香港思想太重
藍領人工仲高過大部分白領
大家今年跳左槽未?
https://lih.kg/3179582

有tips 講法就唔同
一兩個月正常
唔好彩玩兩手半年都要

睇開美英劇都有講
新買嘅機上網registered咗可享受K-cup買二送二(50% off)

https://www.keurig.ca/appliances/register-brewer
黎左大半年留個靚名 做緊hvac helper等攞Pr考牌 人工低又要養車 有排捱
但平心而論
呢邊藍領都唔易入
好多要讀書先易入
我意思係做餐廳個啲,你講嘅係有牌個啲我意思係又要人大學畢業,但唔係專科就難搵工到仆街,識人我都想做有牌藍領工
講真 人唔人道呢樣都係次要 國家都係睇利益既姐香港人普遍學歷唔低又識英文 又有一舊錢帶過黎 比PR香港人都算fair 純粹明買明賣

烏克蘭仲慘啦 咪又係得work permit 無PR Stream
用Sunlife 計完睇唔明
呢邊保護主義就係咁高
係加拿大政府眼中 香港嘅大學畢業
只係當你有基本智力
出面好多癲佬 覆兩覆都廢事同佢地嘈
第二個數係入而家定係將來計埋通脹?
有時真係好頹,我都係想有次interview啫,起碼in完先拒絕,但apply完都射晒落海利申都係呻下
返下教會識多d人可能係方法
講緊識d唔同年齡層嘅人
後生嘅識後生好多時唔係有咩幫助
Owp+Stream B 嘅移民pathway成本咁低
只係’難搵工到仆街’,咁低嘅門檻你都唔肯試
咁就留喺香港算把啦
我都覺得好似老啲有用啲起碼有咁上下地位refer先有用
後生嘅自己都未企穩腳 想幫都唔易⋯
依家大把新樓唔包水電heat
師兄,我唔知邊句俾到錯覺你我冇試緊,我就係做緊part time搵緊本行,點為止叫唔肯試?
唔洗頹呀巴打 呢度好多人都經歷過
其實呢排真係難左 都係果幾個方法 試下降低自己要求搵唔同野開始左先一步步黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞