網傳儲值卡實名制提早生效 網民:今日起須實名登記才可啟用

15 回覆
0 Like 8 Dislike
今日有網民指,前日(2 月 1 日)起儲值卡實名制已生效,大部份全新未啟用的本地電話卡須實名登記方可啟用。2023 年 2 月 1 日前已啟用的儲值卡則不在此限,在未實名登記的情況下可以使用至今年 2 月 23 日,之後尚未能完成登記的話將會被停用。

https://unwire.hk/2023/02/02/real-name-registration-is-required-from-today-to-activate-sim/fun-tech/
通訊事務管理局網站表示,所有新發售的電話智能卡(包括上台月費服務及電話儲值卡)均須在啟動服務前完成實名登記。當局亦呼籲市民儘早完成登記,電訊商或會提早在 2 月 23 日之前停止未完成登記的電話儲值卡服務。

求其有條唔知乜水就當source?
做記者使十幾廿蚊落深水埗買張卡測試都唔做?
https://ezone.ulifestyle.com.hk/article/3447321/突然提早?有電訊商發通知要求 2 月 1 日之前完成實名登記

OFCA 設立的電話智能卡實名登記制,原有登記期限為 2023 年 2 月 23 日。不過,近日有 LuckySIM 用戶陸續收到通知,要求於 2 月 1 日之前完成實名登記。有經銷商則傳電話卡實名制提前 2 月 1 日全面執行,不再是原定 2023 年 2 月 23 日。

OFCA 網站列明,規例限制未完成登記的原有電話儲值卡於 2023 年 2 月 23 日之後不能使用;電訊商會在 2023 年 2 月 23 日或之前* 停止相關未完成登記的電話儲值卡服務。

有關「*」的附註是,個別電訊商或會提早停止未完成登記的電話儲值卡服務,請留意電訊商通知。
你會唔會太高估做開內容農場嘅媒體啊
最叻上連登抄post
我頭先先試過張未實名嘅太空卡,仲用到喎
你頭先至啟用?邊張卡?
乜上台都要登記咩?唔登記係咪自動斷約?
咁而家想開新號碼係咪要落門市搞?
smartone
啟用咗好耐啦

同埋佢本身係話二月一號前啟用嘅可以用到23號都得
但係篇文話提早就係連呢個寬限都冇埋

但係事實上呢個寬限就仍然存在
已經上台嘅唔使再做任何手續
前日(2 月 1 日)起儲值卡實名制已生效,大部份全新未啟用的本地電話卡須實名登記方可啟用

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞