21世紀成就最高國家隊點排

24 回覆
3 Like 3 Dislike
西班牙:2008 - 2012 一次世杯 兩次歐國杯 然後其他時間全部十六強分組賽咁
巴西:一次世杯 三次洲際國家盃 三次美洲杯 2002之後世杯Knockout未贏過歐洲隊 主場1-7
阿根廷:世杯一冠一亞 歐美超級杯 美洲杯一冠四亞 太多亞軍但有美斯
法國:世杯一冠兩亞 歐國杯一冠一亞 兩次洲際國家盃 係衰成日比人爆冷
意大利:世杯一冠 歐國杯一冠兩亞 但已經連續兩次連世界杯都冇踢
德國:世杯一冠一亞兩季 歐國杯一亞 一次洲際國家盃 2018年前都好穩定
noted with thanks
其實得世盃同歐國計數
所以就係西班牙 因為佢連住贏
閪班牙啦
全世界都學佢
中·國
如果「成就最高國家隊」要考慮「復興能力」,意大利先係最強
但考慮「穩定性」,意大利bye
老西啦
王朝
得西班牙稱得上係皇朝
意大利好飄忽
06攞完世盃下屆小組出局,但12又入到歐國盃決賽
近年兩屆世界盃入唔到決賽週,偏偏又攞左個歐國盃冠軍
西法之爭
西贏全盛期高度
西巴夢幻隊果期個強度好撚癲
法贏全盛期長度
世紀初有拖丹享利皇朝
20年代又有包皮皇朝
法國la

世界盃一冠兩亞加歐國杯都一冠一亞
嗰隊西班牙係歷史級
巴西2010年之前最勁
之後就好7
法國啦

有麥總拖舟
2018年前都好穩定
阿根廷
有球神

西班牙真係食正夢三個期中後場個個都全盛到不得了
綜合咁多年法國平均成績最好最穩定
咁要計就好難有真正標準嘅
睇下大賽成績

世界盃

1. 法國一冠(2018)兩亞(2006,2022)

2. 德國一冠(2014)一亞(2002)兩季(2006,2010)

3. 阿根廷一冠(2022)一亞(2014)

4. 巴西一冠(2002)一殿(2014)

5. 意大利一冠(2006)& 西班牙一冠(2010)

咁其實都係一人一次冠軍
不過入多次決賽都算係成就嘅

搵埋洲際冠軍佐證下

歐國盃
法國2000 西班牙2008,2012 意大利2021
德國無贏過
咁當西班牙高過意大利

美洲盃就巴西2004,2007,2019 阿根廷2021

最高都係呢六隊啦咁 我當佢哋同一個Tier
老西啦
雖然近年柒到甩碌
但係劃時代踢法影響極深遠
巴西阿根廷都叫得上皇朝la

連奪兩個大賽冠軍 (歷史上其實唔多), 計埋歐美盃阿根廷就三連冠

阿根廷仲要曾經36場不敗多過西班牙
其實由2019年7月輸比巴西後,呢三年半43場淨係輸過比沙特
乜撚野復興能力
02 06 果陣巴西班後備夠砌多隊B 隊,落選果班砌多隊C 隊都仲得

真係好撚顛
今屆法國傷兵都差不多夠砌一隊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞