中小學課程年年都差唔多 點解唔錄起佢上堂播片算

47 回覆
39 Like 7 Dislike
咁又可以標準化課程
又可以拎條片去送審
又唔會講錯嘢 又唔會講漏嘢
學生又可以返屋企重溫 當煲片咁loop
又失業
Digital transformation
咪即係可汗學院同MIT啲online course
但咁玩法每科可能得幾個真係教書既老師
然後其他就陪小朋友玩
我唔想冇咗份工
做播片師
CCTV
中小學除咗要教授書本上嘅知識
其實好重要嘅,都係培養學生品格
上堂答老師問題克服恐懼
同同學相處結交朋友
學識用適當嘅態度應對唔同人
全部都需要一個校園環境來營造
睇片點樣學?
聽講連鎖補習社都係咁做
因為補習天王無可能同時教到咁多個區咁多班
咁樣會忽略咗每一年學生實際學習能力差異
如果咁啱嗰一班學生好叻,咁唔通逼佢哋繼續睇片?
老師係呢個時候就應該調節教學速度
相反,如果大部份學生都跟唔上
老師亦都需要減慢速度
播片點樣照顧到學生理解課堂上嘅問題?
但始終日校同補習社定位唔同
你去補習社係一心想學嘢
唔會expect同補習老師或者同學有太多交流
但係日校老師就有照顧學生學習以外嘅責任
例如關心學生心理狀況同埋培養品格
如果一個小朋友唔開心,老師可以同佢上堂嘅表現睇得出
換咗做播片,咁邊個去關心有需要嘅小朋友?
你有冇係香港上過堂
我唔要聽到有聲 上堂根本唔准講嘢
又冇話冇小息 都可以識人

請指出flipped classroom 利與弊 (5分)
樓主答
笑咗
邊隻教畜會咁得閒做呢啲教科書先會吹嘅嘢
on9先會覺得年年一樣
明明兩三年都一定有啲野唔同 初中都定期會轉書啦
上堂老師叫學生答問題好正常咋喎
淨係起身回答老師問題已經係教識緊個小朋友突破自己恐懼啦
教畜培育學生品格
你講呢個其實係基本尊重黎啫 人地講緊野嘅時候要學識聽 係要教啲細路㗎啦
轉書你以為真係內容唔同左?淨係update左圖改下排版
我播片嘅時候要學識聽 有咩問題?
真 連登啲社會垃圾試下老腦開緊會講緊野時自己傾計大大聲講野囉
仲有好多嘢都唔係「教」出嚟
係靠一個校園環境營造出來
例如開始上堂之前greeting
好似好無聊咁,但其實係教識緊小朋友基本禮貌
你朝早返工見到老細都要打招呼啦
連登啲死毒撚邊識到朋友
喺連登講品格又係嘥氣 班社會垃圾淨係會話人點點點 唔照鏡望下自己咩德性
你唔好曲解我意思 我冇話唔使請個人去坐喺到mon住佢地 而家個目的係減省重複性嘅行為
齋播片小朋友一定集中唔到咁耐
老老實實,大學生上lecture都會瞓着啦
甚至大學lecture都未至於播片咁樣零交流
冇一個真人喺度同學生互動,班細路點會集中到?
本身一個老師喺度上堂,已經係訓練緊學生專注力
但要求班細路全程坐喺度睇片,乖乖哋安靜真係冇可能
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞