一個普通信封入九張摺左既a4紙,平郵,五個半郵票夠唔夠

18 回覆
0 Like 1 Dislike
我on9太心急唔記得寫回郵就掉左落郵箱政府個邊兩日仲未收到信
唔知係咪唔夠郵費
影印文件常用80 gsm A4,因為一張A4的210 mm × 297 mm,0.21 × 0.297 = 0.06237 ( m2 ),
所以一張80 gsm的A4紙張的重量是80 × 0.06237 = 4.9896 (公克) 約5公克

9張紙+郵票 < 50g
平郵$2.2

https://webapp.hongkongpost.hk/tc/postage_calculator/index.html#
星期幾寄?
打錯
應該係$3.3
信封?
你唔夠郵費,正常就會同寄件人,即係樓主你收欠資,但因為你無寫回郵地址,所以就會問收件人拎,而政府部門係唔會幫寄件人比任何欠資費用,所以樓主封信都等於石沉大海
星期四六點幾入落郵箱
9張紙摺埋應該厚過5mm
當大信
起碼4.1 要睇埋重量

我用呢隻呀

當我60g,但我唔知佢跟邊個價有機會差一毫子
不過5.5 應該夠
100g 以下都係5.4
你個信封唔會大得好誇張嘅話
過2cm厚就5.6
薄過5.4
星期四你係收箱時間前定後寄
大信/郵包 要2-3工作天
如果過左收箱時間當你星期五寄
應該今日或聽日先派
唔過2cm呀
星期四郵局收左工先寄本身想掛號但收左工,太心急買左張五個半郵票就入箱
咁你睇埋聽日佢地有冇
就算派左佢地未處理姐
如果你寫啱地址政府部門好少派錯
唔該巴打
唯有下次醒少少
差唔多架喇...
星期四過左收件時間先落郵箱
星期五郵局先收郵箱既件
星期六, 日唔做嘢
星期一先分件去分區郵局
星期二先派信
政府部間嗰邊又食左豬油膏咁
even星期二收左信都好
可能要星期三四先會update話收到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞