加拿大邊間銀行做GIC/定期好?

158 回覆
1 Like 4 Dislike
利息都當收入,都係要比稅
係Tax free account 做先會唔洗
最近2年先嚟得個2 3萬,咁少
係咪報左稅先可以開到tax free saving account?
GIC 係咪一定要walk in去銀行做?
一定至少做一年?
TFSA 幾時都開得,總之唔好過個contribution limit就冇嘢
RRSP 幾時都開得,但係報咗第一次稅先可以知道contribution limit,除非你係將MPF transfer 落去RRSP
GIC 普遍都可以網上開
我以為要報左稅先開到TFSA & RRSP
呢兩個戶口要唔要親身去開?
唔知而家做GIC 一年好唔好,又唔識其他投資
銀行嘅RRSP / TFSA 我唔係好清楚是否要去分行
但係啲 broker 就全部可以網上搞掂,亦不繁複
RRSP 因為要知道你上一年幾多收入計個 contribution limit,所以先要報稅之後開
TFSA因為每年都係 6000 ,今年開始 6500,計好個數就冇問題
GIC 你可以整啲 ladder 每個月開啲,每次整一年,咁一年後第一批又可以續
或者學樓上啲師兄咁買隻 CASH 嘅 ETF

https://www.investopedia.com/terms/b/bondladder.asp
GIC 有兩隻最常買
一隻鎖一年,中間拎錢走就無息收,息高d
另一隻都係一年,但過左90日都可以拎走,照樣有個段時期既息,比鎖一年個隻低少少息,但彈性大d,如果而家咁keep 住加息,你3個月後又可以做隻高息d 既
你買開hsbc 以為間間90日?

邊隻可以鎖1年又可以中間拎走?
Sorry, 無講清楚邊間,我係HSBC
之前見好多巴打都係hsbc度有開戶口,都係問緊佢隻GIC
當左好多人都問緊呢隻
其他行我無戶口,唔係好知佢地d plan
如果其他行無d可以中間拎得走既,咁考慮下係HSBC做啦
唔識投資就all in S&P 500美股代號voo
Tfsa買晒仲有錢就用non-register acc買
一出糧有閑錢就買
15-20年後財自唔洗多謝我
不過你啱,HSBC 應該最高
你講梗non redeemable 都可以拎走?
啲稅
收皮啦打靶仔
財經巴咁耐冇見原本都嚟咗加拿大

想當年一齊月供手足
我自己無做non redeemable
但我記得佢又無講過完全唔可以拎走
不過拎得走都肯定無息
或者你都係同番幫你做GIC個Manager傾下
銀行同 broker 嘅分別在於你可以投資嘅野種類不同
broker你可以買股票債券ETF都得
銀行買呢啲唔係唔得,只不過手續費貴
咁假設我想買HSBC嘅GIC放tfsa
係咪要係HSBC開tfsa先得?
係呀,你可以喺唔同既地方同時開 RRSP / TFSA ,總之同年嘅 contribution limit唔超過,就冇問題啦

當然,你將啲放在 RRSP / TFSA 入面既錢運嚟運去,就會複雜過平時啲普通戶口
明白 thanks
HSBC non redeemable 5.1%
tangerine 5.25%
New joiner 先有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞