最完美既pokemon game應該包含乜野?

71 回覆
19 Like 9 Dislike
個人覺得

1. 阿爾宙斯既pokemon生態同畫質
2. 朱紫既open world
3. 全國圖鑑
4. Mega 太晶化 Z招三系統共存
5. 最緊要希望全地區地圖通連(好似金銀版咁)

可以有晒9代既地區同劇情 由玩家選擇9代既出生地 再可以去其他地區冒險

小智都退休 可以由頭到尾一隻game一次過玩晒就好
配音
MissingNo.
整到咁你係咪肯俾幾千蚊買隻game
整隻咁好既之後gf仲洗賺錢?
睇唔起極巨化?
黑白季節系統
真係好靚
冇同人版整過?
我肯
樓主講咁多托咩
一句到尾就 係想一隻game有齊哂全部版本既元素
極巨一來個樣唔靚 其實太晶化頭上邊舊野我都已經覺得好on9

而且而家咁樣極巨化有小小重複左mega+太晶
有咩問題 真係可以咁出你會唔想玩咩
極巨好正又勁喎
有D超巨化左仲要個樣好型
控制大木博士入小智屋企
含L
隔離廠zelda都做到近乎完美
Gamefreak希望都可以
GF咁多年嚟都係盡量用最少嘅錢做正傳
完全「真」開放式世界
全部精靈做到特性對應既野
e.g.騎烈焰馬跑 坐大比鳥飛咁

做到呢兩樣野已經心滿意足
極巨同太晶好在係所有PKM都可以用
MEGA雖然係好型 設計有用心 但都係得GF指住堆人氣寵或者版本之子先有得用 同香港啲貧富懸殊差唔多 一大部份PKM根本無得參與
極巨雖然都係一部份有特殊極巨 但至少每隻pkm都可以用

今次太晶化就真係全民統一啦 一堆4倍弱點pm太晶之後都可以一戰
呢個正

好想騎大比鳥飛 唔係騎朱紫隻野

佢做到阿爾宙斯咁分size比人騎就好

Size唔岩 但屬性本身可以既改用道具 車厘龜拉船咁
肥大變普通打神速2倍
出全國圖鑑就唔會有人用新寵
多種強化系統可以共存 但唔應該同時出到曬

地圖真係可以整大d
一條會蕩失路又難打嘅冠軍之路
好似動畫咁三選一對戰

新寵都會有人用既我覺得9代新寵有得揀舊既都會用 棄世猴 假麵猫
如果真係要最完美,唔講經費時間成本
咁就可能要埋pokken格鬥元素,可能變成類似ARPG
招式唔單純係威力 命中 回合先後,會應用埋好似卡通入面咁嘅功效
可以遵從返得4招,但4招可以分開為攻擊向/輔助向/防守向使用(普通版/+ ctrl版/+alt版/或者自己set),甚至組合技
就好似近代比卡超電網有捕捉能力,又或者電網做彈弓加速用鐵尾

撳完電球當(1),撳完準備釋放0.5秒內(當係條尾搓緊個波)放其他技當鐵尾(2)可以變成用鐵尾打個電球出去

防守啲又可以有第4代種玩法,十萬伏特+旋轉(當係迴避制)變成電力牆做防守

唔少得電光石火當埋迴避技埋身走佬,甚至打落地下當電牆

鐵尾又可以當打擊,將對面飛行物技能打走/打返過去

講緊淨係比卡超本身game入面咁少技可以用都可以咁玩

未計其他精靈嘅應用
https://pokemon.fandom.com/wiki/Improvised_moves#:~:text=Improvised%20moves%20is%20a%20term,in%20succession%20with%20another%20Pok%C3%A9mon.

又可以食返本身隻精靈外觀特徵
特別啲譬如近代電擊魔獸兩條尾出鐵尾原來計兩次

雙斧戰龍原來用完逆鱗混亂可以頭撞地下解除
仲有啲唔記得點樣龍之波動打過嚟當你有技撳整散佢,變返龍流星打過去(當你有招技可以當反擊特殊召喚)

不過好老實畫始終係畫,game要做到咁都真係好難,未計咁多招式,仲要咁多隻精靈
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞