伍淑娟質疑配圖醜化警員「火上加油」 鍾沛權:社運非三言兩語可煽動出嚟 又批評控方邏輯「A同B同時存在 就話A引致B」

24 回覆
27 Like 2 Dislike

主控伍淑娟今續就特刊《立誌》內,《立場》美術部「經典作品回顧」收錄的配圖盤問。其中2019年12月8日發布的圖片,寫有「7.21」,並有防暴警與白衣人「搭膊頭」的畫面。伍淑娟質疑圖中白衣人的防暴頭盔、眼罩、手套、口罩「係你哋加上去」,「顯示呢啲先係暴徒」,鍾稱圖片是根據《香港電台》拍攝到的畫面,諷刺警方沒有對手持武器的人士執法,他不清楚白衣人當時衣着。

至於2019年12月9日就〈休班警帶伸縮警棍機場離境 無被捕可繼續行程 江永祥:同事一時大意〉報導的配圖,將兩支伸縮警棍穿在時任警察公共關係科高級警司江永祥的鼻子,其嘴巴亦「跌咗落嚟」,鍾指圖片設計「有少少玩味性質」,嘴巴下跌意味江提及警員一時疏忽。郭偉健和伍淑娟均表示「睇唔明」,鍾解釋同事將該事件的元素放進圖中,「讀者睇到可能有少少會心微笑。」

郭偉健和伍淑娟多番問「會心微笑係邊個位?」,伍又指警隊「會覺得你醜化佢」,鍾答「我只可以講唔同人睇會有唔同感受」,「呢個真係編輯判斷,我覺得有咁嘅(會心微笑)效果」。伍又質疑嘴巴「跌落嚟」是反映江永祥「唔可信」,鍾認為僅諷刺江為警員疏忽行為辯護、「解話」,「有啲令人『O嘴』。」他同意郭偉健指「諷刺」有負面意思,但重申政治漫畫的演繹開放。
郭偉健問及,《立誌》標明「經典作品回顧」,為何該些作品是經典。鍾解釋,純粹是同事挑選出特別有效果、有反應、讓讀者較深刻的作品,他尊重他們選擇。伍淑娟指是「代表你哋立場」,鍾回應只是反映《立場》在嚴肅報導外「仲有其他面向嘅內容」,包括有諷刺意味、針砭時弊的政治漫畫創作。

伍淑娟其後提及,於7.21圖片發布的12月8日,民陣舉行國際人權日遊行,有80萬人參加,並使用「魔警橫行」等橫額,當晚有人於終審法院縱火。伍續問,當時社會氣氛熾熱、大家已「㷫烚烚」,12月8日發布該張圖是否「火上加油」?鍾指無法判斷,因對伍所指背景無印象,亦不確定圖片發布時間。

伍續指,江永祥高級警司一圖於事件翌日、12月9日發布,再問會否認為是「火上加油」,傳媒應「收斂吓」,不應發布具煽動性圖畫。鍾重申政治漫畫通常針對當權者,諷刺政府「做錯嘢」、反映民情對官員行為的觀感等,「意在言外」,以藝術表達共鳴或會心微笑的效果,而該圖只是獨立配合江稱警員一時疏忽的新聞,與伍提及的背景無直接關係,「唔覺有咩火上加油。」

伍再問鍾,是否認為「去到一啲好極端嘅情況、社會好唔穩定嘅情況,就應該收斂吓?」。惟鍾反駁指自2019年6月開始,雖有示威者造成破壞,及有激進如昨日的「V小隊」,但一直認為社會未去到「好唔穩定」,會「斷崖式」惡化下去的情況,重申與外國暴亂比較,香港社運較剋制,社會仍能如常運作,「可能你所謂穩定同我所謂穩定嘅理解幾唔同啦」。鍾又強調,不滿情緒未得疏導,不代表傳媒報導反映社會情況或創作政治漫畫,就會導致「一觸即發」,強調該些不滿源自更深層矛盾,「我唔覺得我哋做嘅嘢可以做到煽動。」

鍾又主動提起,控方曾稱《立場》帖文的留言反映讀者被煽動,但他認為只是反映民情民意。伍指會「多一個平台畀佢哋講」,鍾答「佢哋都去警方平台留言,你唔可以話警方發帖係有意圖煽動啲人批評法官啦」,旁聽席發笑。鍾續批評控方邏輯,指「你開案陳詞成日有啲叫不言而喻嘅講法呢,你唔可以話A同B同時存在,就話A引致B,咁邏輯唔係咁㗎嘛」,又說「唔可以2019年持續有衝突,就將個衝突歸咎於傳媒嘅煽動,個社會問題唔係咁簡單囉」,指若過去大型社會運動是由傳媒或外國勢力煽動,並不會有此形態。

伍此時提及何桂藍專訪帖文下,有留言稱「呢場運動冇咗記者點成事」,又指記者是「手足」,問鍾認為該種情緒是否正確。鍾苦笑指該句話有很多演繹,「可能你最後都想指向話,好大程度傳媒引致緊成場運動」,但重申過去香港大型社運均因自由或公民權被影響而爆發,「我哋要面對呢個真正嘅原因」,「如果你純粹想歸咎於傳媒操作出嚟、煽動出嚟,我只可以講一定唔係咁嘅一回事,一定唔係我哋《立場新聞》可以煽動到出嚟。」

至於2019年9月1日,《立場》發布寫有「721」和「831」的圖畫,當中的「1」字分別顯示手持藤條和警棍。伍淑娟指9月1日有「和你飛」堵塞機場,「8.31未調查㗎嘛,但9月1日你哋已經將佢歸納咗警方導致有咁嘅事。」鍾解釋當時有清楚畫面顯示市民跪地求饒仍被警員施以武力,故該圖是質疑警方無向7.21攻擊市民的白衣人執法,但卻在8.31向無威脅市民施武。他指配圖有事實基礎,重申公民行動「唔係任何人三言兩語可以煽動到出嚟」。

鍾又提及,控方似乎有個假設,即香港的公民資訊來源很有限,是「好無知、好容易受煽動、知識好有限」的一類人。惟他直言傳媒「唔會假設啲公民係動輒咁易受到煽動迷惑」,而是假設公民有理性、對作為公民的責任和權利有認識,可透過言論自由空間互相辯論,達成對社會有利的共識。故就該圖,他沒有考慮會否對9.1的事件火上加油,「我唔覺得嗰日嘅事件會掣肘住我,或者自我審查某啲內容唔去發布。」

至於2019年9月26日的配圖,顯示「HongKongers」問「talk?」,而「Carrie」的「talk」則砌成槍的形象,文字描述指林鄭當時進行「社區對話」,警方在場外嚴陣以待,攜大型裝備箱子,又有多款彈藥。

鍾解釋,林鄭當時進行社區對話,原想展現與民眾重新對話的姿態,但卻在場館外動用大量警力佈防、「嚴陣以待」,令人感覺「好違和」,圖片是諷刺此違和感。伍問訊息是否「非常負面」,意指「特首唔想同你傾,攞支槍」,鍾稱是反映當時普遍質疑,以象徵藝術手法將民情表達。伍續指,圖片顯示有子彈,似乎更超出描述文字,指政府已「開埋槍」、「會出示暴力鎮壓你哋」,鍾不同意,重申政治漫畫會使用較概括或象徵意味重的手法,「呢個係你嘅解讀。」

至於2020年5月15日聶德權調任公務員事務局局長,指對行政長官及政府完全忠誠,《立誌》配圖將林鄭放大至只見身體一部分,聶德權則向林鄭宣誓。鍾指刻意放大特首身形,意味下屬「相對上地位係矮小啲」,或有諷刺意味。

控方又就《立誌》標記2020年6月12日的社論盤問,當中提及「一國兩制走樣變形」等,鍾沛權指不肯定於《國安法》立法前或後撰寫,但同意是表達他們對《國安法》擔憂,及當時面對言論自由可能收窄下,《立場》仍會持續「忠於專業,探索事實、去蕪存菁、監察權貴、為無聲者發聲、為香港發聲」。

控方又引社論末段「如今,香港岌岌可危,我們願意與香港人同呼吸共患難,一同捍衛自由火炬;當核心價值奄奄一息,力挽狂瀾的責任,就落到我們每一個香港人身上。願我們萬眾一心,冒住炮火前行,毋負此生」,問「冒住炮火前行」做什麼,鍾重申是作為傳媒「攞起支筆書寫」,伍淑娟質疑他們實意圖「繼續抗爭落去?」,鍾答:「我冇咁講,係你咁講。」
其實將依兩年嘅法庭審案過程同判詞集結成書,應該可以大賣
真係法庭擺明係砌生豬肉咁,你叫國際仲點信香港法治仲係中立同公義呀。

見到法庭審案好似睇緊街市鬧交咁,你一句我一句,"你覺得係咁咩?我覺得唔啱喎",實際上條法律例文寫得幾差,先可以容許人咁樣你一言我一語去互相攻擊,唔使講實質證據,可以隨意解讀條法律呀?真係大開眼界...
幫佢編埋劇本

法官:根據司法認知,A同B有邏輯關係

一句就KO
睇呢D審訊就知主控同栽判低質到令人作嘔

有人想步林鄭後塵
負面就係煽動
文字獄都出晒面
港共真係好肉酸
睇到港共咁肉酸就好憎港共
做法官其實要唔要大學pass過邏輯思方之類堂架???

呢班人本身只係 水鬼升城隍
審個閪咩都2023啦,直接判罪咪得囉
香港人應該要好好學習新中國香港特色邏輯
香港人鐘意煲劇/睇戲
所以一定要演下戲先

控方又引社論末段「如今,香港岌岌可危,我們願意與香港人同呼吸共患難,一同捍衛自由火炬;當核心價值奄奄一息,力挽狂瀾的責任,就落到我們每一個香港人身上。願我們萬眾一心,冒住炮火前行,毋負此生」,問「冒住炮火前行」做什麼,鍾重申是作為傳媒「攞起支筆書寫」,伍淑娟質疑他們實意圖「繼續抗爭落去?」,鍾答:「我冇咁講,係你咁講。」

國安法法庭控方質疑國歌違反國家安全?
直頭經典 老屈法 恆穩致遠
So far有香港法官被外國制裁過?🤣
俾郭偉健呢條仆街審 入就入硬 左問右問都係令自己過到心理關口舒服d 姐
2019年12月8日發布的圖片,寫有「7.21」,並有防暴警與白衣人「搭膊頭」的畫面。伍淑娟質疑圖中白衣人的防暴頭盔、眼罩、手套、口罩「係你哋加上去」,「顯示呢啲先係暴徒」

主控認為果d 唔係暴徒?
我係因為政府柒先反政府,政府唔柒我洗鬼反

控方有無睇過live?

又鳩吹一通,下次開court駛唔駛又sorr9y
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞