Anson Lo自家品牌ALLOVER面世 爆疑炒襲韓國潮牌

42 回覆
5 Like 23 Dislike

不少明星會推出個人品牌或餐廳,人氣男團MIRROR成員盧瀚霆(Anson Lo)最近亦發布了首個自家服裝品牌,名為「ALLOVER」,昨日(1月26日)更公開了穿上服飾做生招牌的照片。不過服裝的設計一出,竟惹來網民批評有炒襲之嫌。

「ALLOVER」包含Anson Lo名字的縮寫AL,品牌簡介亦寫道:「It’s not about trend. It’s all about love.(這與潮流無關,全關於愛。)」意味送給愛他的一班神徒們。

Anson Lo解釋品牌理念:「最初構思這個品牌開始,便認定以『愛』為主軸。在我心目中,時裝並沒有一個特定潮流,只要你對任何一種穿搭形式有足夠熱愛,那種穿搭就是你自己的潮流。所以在我的品牌裡,『愛』這元素才是最關鍵。」

ALLOVER今日起接受訂購

率先公布的第一個產品系列名為「CHAPTER 1- BEFORE WE WERE STRANGERS」,共有14件潮流單品,包括長袖衛衣、牛仔褸、運動褲、棒球帽等,價格由$499起。將會在今日(1月27日)中午12時正開始接受限量預訂。

網民指炒襲韓國潮牌SATUR

從Anson Lo於個人YouTube頻道公開的籌備過程可見,幕後團隊請來曾經營自家時裝品牌的樂壇前輩古巨基,參與產品開發、設計、成品質素檢測、拍攝宣傳照及影片等過程。不過正當一眾神徒為之興奮,準備入手之際,卻被網民嘲其中一款設計酷似韓國潮牌SATUR。2款設計都使用了鏡像翻轉的字母設計,確有類同之處,不過是否抄襲則見仁見智。
而家啲品牌係咪就係一件白色T-shirt,然後就咁印個logo上去搞掂?
咁都叫抄?
咪係 一個明明係a字 另一個係s字

抄就會用埋s字啦
竊書不能算偷……竊書!……讀書人的事,能算偷麼?
係咪我唔識欣賞,覺得幾樣衰吓
似坑渠蓋
淨睇左邊係似
印做print tee出到嚟張想第一眼睇都認錯
公道講句,anal son連抄既能力都唔會有,7成係上面既人同佢決定
咩春野愛啊,呢樣就似係佢自己諗啦,一個詞窮又要冇咩水平又要扮有d 野,多數會揀愛

唔係話揀愛做主題一定冇料,咁岩anal係咋
好柒
小弟都有自家品牌
多多支持

清好波
今季仲有咩款
咁都叫抄咩
欣直個show呢
viu樣樣野都靠抄架啦
mirror又抄, collar又係抄人
垃圾黎
睇到以為69
朝鮮棒子又抄教主
個字型係Times New Roman
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞