[SIFF]夏日國際電影節2017集中討論區

374 回覆
9 Like 2 Dislike
尋晚睇完反藝術宣言
成套戲不停直線抽擊 好正
不過佢講好多關於藝術主義既野
我覺得做下功課再入場會睇得仲投入啲
唔熟既話淨睇姬蒂白蘭芝都過癮

可能我冇做功課,我唔覺得果種抽擊有乜咁正

佢應該係交叉剪同埋靠個情景本身去做果種抽擊效果?但係我一路睇都淨係覺得有種酸味 果種震撼感為左要兼顧長片本身的必要形式而好似削弱左唔少咁

可能因為佢本身分開13部短片形式拍
搞到有啲到喉唔到肺

睇片尾有羅列到唔同嘅藝術形式出嚟,我諗係每一章借鏡緊一套藝術形式?
命中有罪好好睇

夜晚睇一流,the pure and the damned

導演扮智障扮得好似

唔知點解睇完諗起杜sir,雖然故事走向同成個感覺好唔同
命中有罪好好睇

導演扮智障扮得好似

Nick係導演 一路睇一路諗個演員係咪真智障
中間係樂園既戲同音樂好恐怖
Robert Pattinson演技好impressive 完全上哂身咁
尋晚睇完反藝術宣言
成套戲不停直線抽擊 好正
不過佢講好多關於藝術主義既野
我覺得做下功課再入場會睇得仲投入啲
唔熟既話淨睇姬蒂白蘭芝都過癮

可能我冇做功課,我唔覺得果種抽擊有乜咁正

佢應該係交叉剪同埋靠個情景本身去做果種抽擊效果?但係我一路睇都淨係覺得有種酸味 果種震撼感為左要兼顧長片本身的必要形式而好似削弱左唔少咁

可能因為佢本身分開13部短片形式拍
搞到有啲到喉唔到肺

睇片尾有羅列到唔同嘅藝術形式出嚟,我諗係每一章借鏡緊一套藝術形式?

我諗佢每個角色講既讀白係代表緊導演對每種藝術主意既睇法
不過我覺得呢啲完全放棄主軸內容既片認真唔適合戲院上
所以唔知安樂會唔會冒險上
命中有罪好好睇

導演扮智障扮得好似

Robert Pattinson演技好impressive 完全上哂身咁

羅拔仔影壇翻身之作
命中有罪好好睇

導演扮智障扮得好似

入醫院夾人走開始 好離奇
死啦 好大餘韻 好鍾意套戲
命中有罪好好睇

導演扮智障扮得好似

羅拔仔影壇翻身之作

以為佢係偶像派 睇完感覺佢成為演員了
命中有罪好好睇

導演扮智障扮得好似

入醫院夾人走開始 好離奇
死啦 好大餘韻 好鍾意套戲

我會諗起PTU
今次重睇Salaam Cinema真係好正
情今以後好好睇
今年勁少日本戲

可惜香港唔上正場

睇左兩次
情今以後好好睇
今年勁少日本戲

可惜香港唔上正場

睇左兩次

me too
情今以後好好睇
今年勁少日本戲

可惜香港唔上正場

睇左兩次

me too

愈睇愈鐘意
高達革命性改變 正場會唔會cut
有無人今日睇24 Frames?

阿巴斯

阿巴斯

睇之前擔心會開細院(3號),始終套戲實驗性高,觀眾群未必多
但好彩開大院 (6號),能夠喺咁大既銀幕欣賞阿巴斯既swan song,夫復可求

btw,巴打知唔知最尾喺電腦螢幕出現既係咩電影

阿巴斯

睇之前擔心會開細院(3號),始終套戲實驗性高,觀眾群未必多
但好彩開大院 (6號),能夠喺咁大既銀幕欣賞阿巴斯既swan song,夫復可求

btw,巴打知唔知最尾喺電腦螢幕出現既係咩電影

Frame 3令我回想起自己第一次接觸阿巴斯,係佢令我開始知道咩係電影...
https://m.youtube.com/watch?v=AlMNDOTEIb0
第一次睇阿巴斯

有幾幕有啲想訓

但係我覺得第二格同埋第23格好正
第一次睇阿巴斯

有幾幕有啲想訓

我睇之前果場有條友訓到打晒鼻寒
第一次睇阿巴斯

有幾幕有啲想訓

係咪禮拜六果場,條友d鼻鼾都幾響
第一次睇阿巴斯

有幾幕有啲想訓

係咪禮拜六果場,條友d鼻鼾都幾響

🎬[#夏日國際電影節]《#反藝術宣言》替代場次

於8月27日下午2:00於香港藝術中心電影院之場次八號熱帶氣旋警告訊號生效而取消。替代場次將在9月1日晚上7:45於香港藝術中心電影院放映。

已購買8月27日場次戲票的觀眾,可憑票觀看替代場次。而選擇不觀看替代場次之觀眾可於9月15日前申請全額退票。另外,少量即場門票將於節目開場前30分鐘,於香港藝術中心電影院門外發售。

上次打風睇唔到既巴打留意返啦
🎬[#夏日國際電影節]《#反藝術宣言》替代場次

於8月27日下午2:00於香港藝術中心電影院之場次八號熱帶氣旋警告訊號生效而取消。替代場次將在9月1日晚上7:45於香港藝術中心電影院放映。

已購買8月27日場次戲票的觀眾,可憑票觀看替代場次。而選擇不觀看替代場次之觀眾可於9月15日前申請全額退票。另外,少量即場門票將於節目開場前30分鐘,於香港藝術中心電影院門外發售。

上次打風睇唔到既巴打留意返啦

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞