求助,地下磁磚突然爆起

21 回覆
4 Like 0 Dislike
無端端聽到都幾大聲既"磁烈磁烈聲" 兩秒左右,地下磁磚爆起左。

係咪冷縮熱脹 定係 濕度時濕時乾既問題?

早幾個月已經feel 到其中一格,踩落去有d 空心既feel, 估唔到咁大獲。

請教咁多位巴打,最簡單修補既方法應該點做?
我既諗法係飛走少少地下d 灰先,再買d 泥,買返d 磁磚補返果幾格。係咪咁就ok ?

補返D圖

搵人由頭到尾鋪過

我之前屋企都試過
仲要係訓到半夜爆
爆到勁大聲
爆左4,5塊1米乘1米

最後我老豆自己買泥水同磚自己砌番
近期裝修過定乜?
聽講係慳錢唔夠英泥落多左沙
冷縮熱脹就會爆
天氣凍 粘合地磚同石屎既物料會拉扯斷開就爆磚 一爆就一排排咁爆 要搵師傅重新再鋪
起晒再鋪
無其他方法
都廿幾年,可能都夠期了
係咪補返爆左果d? 定係全部起晒再鋪?
有名你叫磁磚,自然就有機會磁力互相排斥,應該係師父鋪嗰陣掉轉咗正極同負極所引致,所以淨係其中2行有咁嘅問題
最簡單想diy去買啲薄啲但差唔款既白瓦 起碼薄1分咁 拎件瓦去新填地街到配最好 寧願件瓦小半個mm 都唔好多
就唔洗郁個地台整到成間屋都係塵 加十五斤白泥 袋鼠掃口粉白色 小小工具 成本 4-500以內 但你預自己做唔方靚

諗住遲一兩年成間再裝修既 咪去泥沙鋪買包室內自流平 盪左佢算 要番白色就買啲epoxy 油番佢
成本又係4-500 優點係乾淨啲 對手工要求唔高

無咩手尾但又偏簡單既 就係打哂個廳乃至見光啲瓦同腳線 唔打地台當做硬底 膠沙 搵師父做
價錢就貴得多又麻煩 始終有人住緊 起碼5000打上 睇你點做
不過起碼要問人借部手磨機 𠝹瓦 唔識用都危險 出後樓梯𠝹無咁大塵
唔該晒師兄,好專業。
天氣凍得太快就會 以前試過 落街買料自己整啦 幾塊磚好易搞
諗起當年reactor 4
之前睇過段片bookmark 咗
希望幫到巴打

https://youtu.be/awX-BgboeEY
唔該晒巴打,學到野
就咁睇你原先件瓦係正常厚度10mm
就咁200*200白瓦仔都有得搵到啲薄到7mm 既
再唔夠就打小小地台 手磨機磨一磨個地台 不過會搞到大塵成間屋都係

打地台有風險 比我做唔係重新裝修既話盡量唔會郁個地台 唔知上手係個地台做左啲咩
打下打下又打爆打起隔離件瓦 最怕呢啲
廳中間爆左L字型咁4格
之後再將附近d都扑爛埋再鋪新
因為話現加唔搞埋佢
舊戈d都好快漲爆 再推爆埋新鋪d磚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞