傳ChatGPT威脅 Google 急Call創辦人幫忙

84 回覆
21 Like 1 Dislike
師傅要出山了
最近我都用佢作左好多文, 要100就100字, 轉埋英文日文
仲好過真人, 因為真人會問長問短清楚係D乜先
CHATGPT唔問佢都真係明係乜野, 用字仲比真人"華麗"
寫essay用佢gen嘅當starting point
文員仔將會消失
客服可以全team收皮
唔好住呀 俾我扮工多陣先
其實 google 啲 marketing 係咪麻麻地
定我無乜留意
無乜人提 LaMDA...
呢個廢過官網個個好多
客服唔一定要幫個客解決問題
好似microsoft咁,我見d trouble完全冇解決過
因為真心廢
唔好用
有咩分別
回覆得慢,冇記憶功能,每次都要同佢講多次啲條件,最慘係打錯咗冇得改
未必
有好多客都想有真人
唔想用ai
除非係問技術問題
而唔係投訴
半落一半
google 仲有雲端技術
不過真係無以前咁好景
傻咗?我地膠官講緊要傳召google創辦人

我今朝叫佢幫我Draft一封formal文件, 講真真係似模似樣
睇google仆街真係大快人心
慢都係幾秒姐 我連續問佢野佢都接到上句架喎
其實好攪笑
chatgpt 用唔到
但係佢d亞種又用到
上網買過ac
打去生果 support hotline:
:請問哩個iXunes 問題點fix?
:你去我地個官網睇XXX
: 巳經試過你官網救嘅所有方法
: 你等等我駁去新加坡搵supervisor教你

駁去新加坡
: 你去我地個官網睇XXX
:巳經試過你官網教嘅所有方法
:咁我要搵一搵d資料再睇吓點fix, 15分鐘後再再搵你

十五分鐘後,生果supervisor 打返嚟。
:請問你可以再講頭先個情況嗎?
:我巳經解決左,唔該
:請問可以話我聽點解決嗎?
:我自己問chat gpt 跟住照做就搞掂左

結論:用chat GPT 做客服最少可以炒一個sup加一個junior cs
Youtube 啲傻閪版權 AI 有 A 就無 I, 不過 Google Ads 就應該無得輸
上網有得就咁俾錢做sms verification
作嘢佢係勁,但如果你搵啲題目直接copy落去叫佢答,有時會認錯題目要佢做嘅嘢
可能打幾句嘢描述一下你想整嘅嘢,就自動gen code
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞