有冇人覺得月入五萬或以下都算赤窮?

310 回覆
1225 Like 166 Dislike
咪戇鳩啦,我搵二萬都係咁生活

衣:親戚俾

食:o媽卡些

住:住屋企

行:屋企人車
啲人搵唔到到4萬可能仲係三十頭
35歲都無4萬要緊張下自己Career喇
Just do it

唔係大大邊有咁多奴隸用
性能是不錯的
有冇人覺得月入25萬以下都算赤窮?

衣: 錶都唔講喇,淨係手袋平平地唔揀款都6,7萬起,天氣呢排凍左買2件褸都要啦就萬零蚊,仲有好多都唔講喇,根本太窮冇得學人咁姿整,叫簡單勉強夠日常用就算喇

食: 中環金鐘求其walk in 最少都一千蚊餐,一日食2餐點都要,一個月6-10萬係維生基本,唔好講咩節日咩紀念咩聚餐食好啲,已經窮邊有條件仲想要食好啲

住: 公司宿舍津貼,冇得揀只可以住山頂,山旮旯咁,人都唔多個,每月洗費3-5萬基本

行: 平平地 tesla叫做是但有架車

有冇人覺得月入25萬以下都算赤窮?
30歲無30K都垃圾啦
呢年啲專業人仕都走哂, 拉高佐唔少人既人工。基本都加30 到40% 以上, 30 歲加十年工作經驗hkd40k 已經變得好普遍。
點睇邊d款好炒?
好癲
做sales未到三十歲都有三萬喇
所以都唔知連登仔爭政府工同埋屌政府加人工做乜柒,咪又係頂薪得果7,8皮或者10幾皮

大把人30歲前已經搵到呢個數啦

身邊30歲嘅10個有9個都買哂3房私樓單位,叻嘅就full pay,無咁叻嘅咪慢慢供,都係供三萬幾蚊姐兩公婆加埋人工嘅二成左右
真,同老婆加埋岩岩好10皮,每個月拎2皮出黎供樓,得番8皮真係好唔夠洗

諗緊不如兩公婆一齊辭職申請老破搬去住公屋算起碼住公屋會富貴啲,心中富有
咁又未必 但肯做既話 唔係做兩日就轉工唔想做

有任何中學以上學歷 30幾歲冇可能冇2萬幾囉
c hing sick ball
連登仔fg出黎都50k
梗係窮
乜佢地唔係話自己fg 50k但個個都買唔起樓㗎咩
政府已經帶頭分 5萬以下=貧窮有需要人士

立法會議員:月薪5萬以上人士不需派消費券
https://lih.kg/3287603
萬幾蚊咁少,你番麥當勞?
walking in
你中學畢業未呀deedee
樓價反映左一大半
ching 出面結咗婚兩公婆每人各搵3皮果啲真係全部供緊樓㗎喎
通漲呀
新年後咩都加 落街食個早餐下午茶都40 50
好少少都70
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞