波蘭:準備好向烏克蘭提供德製坦克;德國:決定向烏克蘭供應豹2主戰坦克

32 回覆
28 Like 0 Dislike
歐盟外長周一舉行會議,波蘭透露多國再向德國施壓,要求德國批准其他擁有德國製「豹-2型」主戰坦克的國家,將坦克提供予烏克蘭,以加強對方對抗俄軍的作戰能力。

波蘭總理莫拉維茨基表明,很快會向德國正式提出有關申請,但亦指出申請是次要,即使對方不批,波蘭都已經準備好聯同其他國家,將合共十多架「豹-2型」坦克送到烏克蘭手中。

德國重申,不反對盟友做法,但仍然需時考慮,是否直接向鳥克蘭供應坦克。

路透社報道,德國《明鏡》周刊(Der Spiegel) 引述消息人士稱,朔爾茨已經決定批准向烏克蘭供應豹2主戰坦克(Leopard 2),並容許波蘭等國家向基輔方面出口同類型坦克。

目前德國政府、外交部及國防部都未有回應該篇報道,彭博社同日較早時指,柏林方面或在本週內宣布有關決定。

《明鏡》周刊提到,德國聯邦國防軍(Bundeswehr)可能由現有庫存向烏克蘭出口最少14架豹2A6主戰坦克,而包括北歐國家在內的盟友亦有意跟隨柏林方面的決定。

另外報道同時指出,當局可能復修更多坦克,在長遠而言可以派上用場。

除了德國,《華爾街日報》同日引述不具名的美國官員報道,美國總統拜登(Joe Biden)或本週公布向烏克蘭供應M1艾布蘭(Abrams M1)主戰坦克的消息。
垃圾德國法國意大利 收檔啦
其實話俄佬廢嗰d 係咪唔知俄佬已經1個打緊1堆東歐
俄佬依家先正式投入T90M ,北約見烏克蘭就斷氣未俾啲新玩具烏克蘭吊下鹽水囉。
原來德國依家得200幾架坦克要送都唔送得幾多
當年東西德加埋有成10000架
轉型玩輕裝甲啦 俄佬重坦咁多咪又係比單兵反坦克裝備打殘
屌埋法國意大利就無謂啦
佢哋近半年係咁運啲重火力武器過去烏克蘭
T90M唔係一早就俾烏軍打爆過咩
佢T90 都有分前期型同後期型,不過俄羅斯係量上面點都有優勢,烏克蘭如果係咁有優勢就唔駛成日求裝備。
打到落荒而逃仲唔叫劣勢, 俄狗真係特別on9, 有優勢D裝備唔會用完架?
打得烏就預左有大把人幫架啦, 挑唔贏就即係俄佬廢囉
冇人叫佢咁做嫁嘛 收手咪得 冇人迫佢打嫁
有美軍照住 周圍仲有其他國家頂
就算0軍備都唔怕
咁你落場打烏軍未
又一條傻狗, 軍隊打平民, 平民走叫落荒而逃
呢到果然多5毛人才
anyway block得
幫大家引左條五毛狗出黎
我愛好和平
哦 你隻死藍c快dblock啦
二戰德國坦克比日本坦克屌打
成個德械師係上海比日本打殘
之後先轉用步兵靠炸藥手榴彈摧毀日本坦克
所以果時侵侵咁勞氣,個個旨意美帝
乜撚野你拎中國德械師同德軍比
打得烏就預左要同北約打,俄佬家下只係為自己天真而埋單
盟軍都睇唔起既日本坦克點同正規德軍打

上海德械師點同正規德軍
一架豹二對100架二戰坦克,10km 內唔洗止意埋身
其實係
冇美帝衛星索敵邊有打得咁耐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞