發現係書局睇理財書既人都好霉

53 回覆
97 Like 23 Dislike
咁老實講,入門黎講係睇呢d書,唔係學校唔教,窮老豆老母又唔撚識,去邊d接觸呢d知識?

利申讀書嗰時對利率既概念就係做定期,根住唔知點解銀行定期既息越黎越低

而家隨便問下身邊既人,可能對fed rate既概念都冇,淨係知加息要供多d錢

不過呢d一本起兩本止就算,睇得多根本冇用,只係係度自high
你倒轉咗
唔係睇書所以霉
係霉所以先睇書

你見到嗰啲人如果同你一樣咁諗就之後成世都係咁霉
理財都要睇書學個班已經傻閪
尼條友on99
揾d公認成功嘅睇, eg Peter lynch, Philip Fisher, Burton Malkiel, Benjamin Graham 果D
呢班人搵完錢想留名於世
香港果d不停出書賺稿費水人上班就慳D
通常個人都psy psy地
有用嘅入門書,好多都有youtube 片介紹過重點,覺得有用想買就去到書店直接攞走

打書釘睇嗰堆新書,十本有十本都無料到,唔洗嘥時間
我覺得重點係有知識之後點樣build up自己嗰套系統。呢個世界上咁多人咁多套系統,唔係照抄就得,要搵到一套貼合自己價值觀嘅。你如果眼光極準又敢於無視短線風險仲有足夠本金,咁咪睇巴老。你如果一見輸大錢就驚但對數字/TA好敏感,咪睇波段之類囉。
但關鍵係要堅持咁做,可以改進系統但唔可以亂咁shift去另一套系統,咩都試多數會輸好勁
咪係,睇唔睇都輸都仆街架啦,用睇書既時間返part time賺錢對沖好過啦
講真財自書咪又係心靈雞湯

幻想財自發達就可以想過自己想過既生活

或者想買自己想買既野

都係滿足心入面既空虛

本書就係比你睇到好似世界有希望
入門就唔係睇呢d喇
正正經經睇下奧地利經濟學,hayek, mises
睇埋本國富論,睇晒主觀價格同客觀價格形成既論點,知道FA要點睇

真正落場就睇下momentum trade post入面個d 書。

知道一間公司危唔危險就整多本葛拉漢既security analysis
你up乜9
投資要成功唔係睇雞精書

係要睇書了解世界運作的規律同因果關係。
以前睇過富爸爸

原來係教你買樓要一炮過唔好供

Joel Greenblatt 都唔錯,推You Can Be a Stock Market Genius呢本書
咁基本常識都要有既
用唔用另一回事
呢條友本身就係個老千,牙醫做唔成走去做財演
書局睇理財書
馬會門口睇馬經

都一樣咁霉
真,坊間d書就係將入面d concept loop完又loop,再溝少少成功學既概念係入面,講到好似天書咁,一去到實際情況就完全冇用
係可以複製,前題係要有個有錢表妹又肯嫁畀你
連梁頌恆都走去做財演就知好搵
咁撚得閒 去睇人睇乜書
樓豬仲霉過 睇書班友
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞