(求救) ASRock AB350 Pro4 控制唔到某風扇速度

5 回覆
0 Like 0 Dislike
是咁的, 話說我最近買左張ASRock AB350 Pro4,
今日第一日用。基本上張底板都無乜問題,
但我發現三個Chassis Fan Ports 的其中一個fan port - Chassis Fan 1 Port,
好似控制唔到我的風扇速度。

成年事就係咁...
我裝左A tuning呢個程式, 我嘗試用佢個"start fan test" function黎睇下風扇係唔同power下做到幾多rpm。
我見到無論係CPU Fan Port, Chassis Fan 2 Port, Chassis Fan 3 Port 都好正常。
不過, 我發現當中的Chassis Fan 1 Port 好奇怪, 因為佢顯示住我把風扇無論係接受10% Power 抑或係 100% Power 都有同樣的轉速, 如下圖:

然後, 我又試下將Chassis Fan 1 同 Chassis Fan 2 調轉插,
睇下到底係我把風扇問題, 抑或係個Port 問題。
結果發現原先插落Chassis Fan 1 Port 而有問題的風扇,
當插係Chassis Fan 2 Port 時會有正常的表現, 即係可以正常控速, 如下圖

而原先無問題的Chassis Fan 2, 當插左落Chassis Fan 1 Port 度之後, 都出現原先唔能夠控速的情況。

最後, 我又試下比插左係Chassis Fan 1 Port度的風扇 0% Power, 睇下會唔會影響到風扇的轉速,
結果就係把風扇依然係全速轉緊, 如下圖:

所以想問一下各位, 到底係唔係我塊底板壞左, 而家我應該點做好
我開過BIOS黎睇, 見到Chassis Fan 1, Chassis Fan 2 同 Chassis Fan 3 的 settings都係一樣。
我都試過裝其他版本的BIOS, 情況都係一樣無變到。

你把風扇得3-pin?

你把風扇得3-pin?

係。全部都係3pin, 除左把cpu fan
正常,fan 1 port 冇得set speed
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞