[Netflix] 舞伎家的料理人

58 回覆
45 Like 1 Dislike
冇人睇?

https://www.netflix.com/us/title/81325501?s=a&trkid=13747225&t=cp&vlang=en&clip=81641098

Netflix《舞伎家的料理人》開年必追日劇,滿溢是枝裕和迷人的日本情懷
Netflix日劇《舞伎家的料理人》由人氣漫畫改編,真人影集由日本名導是枝裕和擔任節目統籌及編導。講述兩名少女間的友誼和理想,每一幕都美得如詩如畫,更充滿著京都迷人的風采,絕對要追。

https://www.vogue.com.tw/entertainment/article/maiko-san-chi-no-makanai-san
幾好睇
d畫面拍得好靚
Netflix support dolby vision
喺Sony 4k OLED電視睇好靚
如果啱啱去完京都睇既重正
教煮番菜嗎
利申:見到冇細睇
畫面真係好靚 好溫馨
如果料理部分再多啲就好
有是枝就撐
常盤貴子
睇左一陣先醒起係佢
好睇,唔知點解係日本人先拍到呢啲細緻情感
同深夜食堂有個相同之處就係睇得好舒服同好relax
個人覺得是枝可能唔慣改編漫畫同用「長劇」講故仔
唔係話唔好睇,相反係「平常生活」嘅果種味道,睇落舒服嘅
鏡頭/畫面構圖係靚嘅
但係人物(一家人齊齊整整)嘅營造就流於「淺白」
亦唔見得好似樓主所引用果篇嘢講
有好多京都風光嘅片⋯

最大驚喜係阿茉優演技又好咗
真係成個一個老江湖中/熟女大媽咁

以下可能有劇透,純個人觀後感

如果有第二季
加埋健太仔响京都條線
集中返三個青梅竹馬
用阿堇一邊單戀一邊努力成為第一舞伎條線
應該會再好睇啲啩
漫畫冇咁多主線,基本上就係每日發生咩事,嗰晚食乜嘢

我反而覺得呢個題材好啱是枝裕和拍
有,鏡頭滿分但呢排忙,只係飛住睇左陣,遲下先認真睇
漫畫好好睇,睇完好似畀佢哋嘅日常生活淨化咗嗰隻,真人未睇,期待
同意,係是枝先可以拍到咁舒服

我講果啲線
其實係跳出個原著嘅框框
咁可能會有更多空間俾是枝嘅團隊發揮啫
其他台應該會响主線之外
用啲副線拍成番外或者網劇
咁主線就可以集中啲寫主角

Btw
睇緊《料理人》時
諗起幾年前忽那汐里套《鴨川食堂》
好想睇續集⋯
估唔到 三谷幸喜 同 彌十郎 客串登場
我最鍾意係松岡茉優
希望會有第二季
外國都冇咩迴響 去哂睇宋慧喬
似乎唔會有第二季鳥
成套野睇得幾舒服
睇女主傻笑又幾開心

個個都中左韓毒

癡撚線,睇咗三集走去 wiki 望吓演員列表先知有松岡茉優
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞