呢類鑽石型單位,可以點搞

105 回覆
4 Like 105 Dislike
一人單位嚟講唔係算大咩
拆咗間房, 搬去廳嗰邊, open kitchen, 廁所移位, 門改另一邊入
我上網查返 我個年代原來啲公屋起嚟比家庭用
最細三百幾呎 同埋都唔會整斜角
所以一直以為公屋最細就係四百呎左右
屌你老味原來政府自己都起劏房 得百幾呎
納迷單位 其實政府起先 仲要兩邊門兩邊窗
私人仲好過政府…起碼樓底高..
一兩人單位好細架咋
結婚生仔變擠迫戶先有得搬大啲

一人單位都無咩好挑剔
幾百蚊租金獨立廚廁 叫做乾淨企理
係咪港英同港共分別
以前8 90年代明明唔覺有呢類單位
新嗰啲仲仆街 呢隻算好 寢區可以間多隻門扮一房
同廁所廚房隔開
其實個則有咩問題
全部凹位一睇就知預你做衣櫃/雪櫃
跟住淨低空間就係長方形喎

要彈既只係上面入廚房條走廊浪費晒啲位
但點分邊啲主力牆? 上面走廊右邊幅牆拆得?
賣左佢
哇.. 唱K間房都大過呢間
公屋就咪搞咁多花臣la 出左門口又係垃圾房咁
你係咪住鑽石山?
鬼叫有班所謂投資者乜垃圾樓都掃
叫得條女上嚟,重坐?直接上床啦。。。
中間果間房打通佢做飯廳
廁所改細改走浴缸做企缸
間大房改門口位
再間多間房出黎
呢d 主持真係害死人
成間垃圾講到好ok 咁
擺明玩膠啦
唔通直接屌間屋垃圾
佢呢個則要keep住兩房,唔郁廚廁既情況下,點都會有走廊
原則煮完飯要行條長走廊先拎到餸出飯枱,咪仲唔好用...
其實已經講嘢有骨
我曾經住過你呢個單位,大細房轉敞門已經易擺傢俬。
唔建議你改積,因為:
1. 廳間房既話,窗口係隔離屋廚房抽油煙機位,間房有可能會食哂油煙
2. 細房個窗始終係天井位,又冇景,衞生問題唔會常開,如果改做廳既話會好暗冇好處
3. 廚房轉開放式好大工程,因為電箱石油氣錶位置係被打穿既牆
4. 改左積第時放售難啲,開放式廚房有可能下手估唔到價
橫掂細房同廚房係同一個窗,將佢地對調,就好用好多
睇過呢個屋苑,其實呢款單位叫最好用。
當時個業主好似咁改:
近厨房間房門口改去厨房隔離,
廁所縮細,浴缸斬半變企缸,另一半變洗手盤,
廁門口由向大門變向廳
咁廳就有幅牆可以放電視櫃。

要經廚房先入到房?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞