金庸世界冇長槍類絕學,係咪因為江湖涉埋身短打,長兵器不利近身戰

59 回覆
1 Like 13 Dislike
單單係攜帶方便,你見古惑仔劈友都係開山刀、牛肉刀,因為方便用報紙包周街走。

但你拎長槍,坐地鐵都驚職員禁止入閘。

單單1對1,長槍通常贏刀劍,除非有盾牌,但金庸都無咩盾牌設定。
現實世界兵器所謂一寸長一寸強,但武俠世界冇呢回事因為一招降龍十八掌都打到條龍出黎飛到勁遠,已經唔講究兵器長短,自然係有型既劍當道
重劍無鋒,大巧不工
其實你可以當槍係棒概強化版
只要你將槍整到枝棒一樣重量
金庸寫:「當年楊再興憑一桿鐵槍,率領三百宋兵在小商河大戰金兵四萬,奮力殺死敵兵二千餘名,刺殺萬戶長撒八孛堇、千戶長、百戶長一百餘人,其時金兵箭來如雨,他身上每中一枝敵箭,隨手摺斷箭杆再戰,最後馬陷泥中,這才力戰殉國。金兵焚燒他的屍身,竟燒出鐵箭頭二升有餘。」

睇黎係 後人槍法不濟
你睇返現代搏擊比賽都會左右移動走位

唔會好似西洋劍擊咁得前後
長兵器要騎馬
劍法、掌法、內功先型

另一個角度
現實中真係有楊家槍
洪拳嘅五郎八卦棍就相傳來自楊家槍
姑勿論係咪真都好
我會認為金庸需要貶低現實中嘅武術同門派
令佢哋喺小說武功面前完全唔入流
只係小說啲絕世武功逐漸失傳咗, 如果唔係...
噉先有空間畀讀者幻想
唯一例外係太極拳, 好明顯金庸自己練開
其實搾槍用打狗棒仲勁
話明係江湖中人, 唔係正規軍喎.
砣住咁大碌槍出街, 唔怕俾軍差豆咩?
如果係打仗,咁揮法最容易Team Kill 隊友。就當1v1,要每次咁揮揮中刃筋都係件頭痛嘅事,其實只要設計到手柄係橢圓形,會容易feel 個刃筋好多,但市面嘅武術兵器一般呢啲細微位好懶惰。

其實長距離斬都有扑刀(或日本叫薙刀),呢種關刀(或者叫春秋大刀)我覺得因為太重而無咩實用價值,而且打係上黎唔會咁多花招。
金庸垃圾

黃易飛龍槍法冇得輸
仲有燎原百擊
左右走位同轉轉轉差好遠WOR
將關刀木柄縮短 = 朴刀?
兩者好似
我唔知「長木柄+刀」漢語叫咩,日本就叫薙刀。

一般關刀=春秋大刀=長木柄+大刀。但好重好難揮。

另一種長木柄+細啲嘅刀=挑刀=扑刀(或朴刀)

但我search YouTube 扑刀都會出現一般我哋叫關刀嘅刀,可能interchangeable。

如果好似叫鹿同長頸鹿,叫刀同長柄刀,咪無咁多煩惱。

https://youtu.be/zEpKGpvWVxs

https://youtu.be/hipHFndaq8U
ching真呀,宋代長柄刀直程分左8種 (刀八色)
勁亂

用大把長槍的確冇渣刀劍既咁型棍
金輪法王又點計
另外, 中國劍嘅招式好多變化, 把嘢設計就係靠技巧取勝, 雙刃同可刺可斬; 槍就只能屈距離篤篤篤
創作上劍較多描寫空間
噉大枝嘅槍, 都俾劍優雅地擊敗, 戲劇效果更好
方便攜帶都係原因

武當 Sword applications and free fight
https://youtu.be/6e3Y0coLljA
轉得最多應該都係跆拳道
轉幾個圈個啲迴轉踢
六脈神劍
敵人係一個方向
點解要亂咁舞刀花 轉黎轉去先
因為宋軍出名無馬
有馬你想睇一騎討?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞