放完狗嘅你地會點同佢清潔

33 回覆
2 Like 10 Dislike
原本有買d好似氣球嘅鞋仔比佢著,但後來覺得太易爛就無買,依家次次同佢出完去都捉佢入浴室,水花灑開住放地下,之後用槻液同佢洗乾淨d手腳。抹乾之後用3張濕紙巾,一張抹頭,一張抹身,一張抹Pat Pat,日日如是
開花灑沖手腳同屎眼
用濕毛巾抹身
再用乾毛巾抹返乾
洗屎眼唔會洗濕d毛咩,洗濕左要吹翻乾都幾麻煩
我用乾布捽返乾
用水洗最乾淨
以前用濕紙巾抺
抹極都有屎
好彩我隻狗d屎不嬲都叫靚,抹兩下基本上就乾淨曬
水龍頭洗腳嘴屎忽
滾水淥
齋洗腳
不過依排落雪
隻狗都唔願出
你隻狗係poodle嗰類細狗?我隻哥基太大隻,放佢上廁所張檯洗洗完又要抹檯,所以我都係prefer放落沖涼嗰位到洗

用風筒吹
我隻狗出街聞野多過行路,所以我一定要同佢抹面,如果唔係佢喺條街到聞過d渠又哄埋黎就好核突
我都係
屌碌碌柱都聞
有時忍唔住扯走佢
Poodle d毛應該好快乾,哥基兩層毛,d毛一濕左水起碼要吹10-15分鐘,以前同佢沖涼試過有次吹唔透,其實都起碼乾左8-9成,結果皮膚病,個身d毛孔位結焦成梳甩出黎,結果唔係我都想用水同佢洗下patpat同抹下身
我吹4個字
我嗰隻格格地下磚d隙都走去聞好耐,唔講以為有寶藏喺到
嘩,咁咪同同佢沖完涼吹毛差唔多時間耐我搵d濕紙巾同佢抹曬成身就算,係腳先洗下
用啲免沖洗嘅清潔劑幫佢抹身抹腳

Sor9ly lo
用濕紙巾(嬰兒用個D)抹晒4隻手仔, pat pat, 每次出完街都係咁
早晚各一次出街
我記得有年親戚去旅行, 佢狗狗係我屋企住幾日
第一日入門, 我通常都開住門, 之後轉個身位拎濕紙巾
親戚狗狗一野沖左入黎, 我家個隻就企定定係度等(個樣仲要on居居咁望住, 點解佢入得去架)

跟住我炸炸林抱起親戚狗狗, 放返佢去門口
先幫我家狗狗抹手手, patpat, 之後入得, 讚佢good girl
之後再幫親戚狗狗抹手手 (佢唔係好明點解要咁做個樣)
再讚佢good boy

之後每次出完去返黎,
2隻都好乖咁企定定等抹手手
佢地好醒嫁

我有時放完狗廁所有人用緊,會擺佢喺車一陣等屋企人出黎,佢次次都好靜咁等,一見到我行埋去佢就自動波企起身等我抱佢入廁所,不過佢係衰在太懶,成日同佢洗洗下腳佢無啦啦就坐低,變相依家我慣左左手兜住佢個肚,右手洗後腳先,洗完後腳拎佢下半身出黎,留翻上半身係沖涼位,咁佢就無得無啦啦坐低
我最初都係用濕紙巾抹手腳,但係後來覺得出一次街用咁多濕紙巾好似有d浪費自從轉左用翻槻洗腳之後翻唔到轉頭,淨係用濕紙巾抹臉,身,同屎忽,用濕紙巾抹手腳抹好耐都仲係有d黑色
咁我覺得佢地都有自己思想, 你對佢好,佢地知架, 做岩野會比人讚, 有零食,
做錯野就

見你咁耐都無行動, 自己坐低休息下等你, 唔好on99咁企係度等, 攰架嘛
兜坐佢個肚仔都唔錯, 等佢無得坐, 佢一坐又抹唔到腳
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞