[IOS/AN]波可龍迷宮ポコダン(14)齊齊穢土轉生!!

1001 回覆
3 Like 1 Dislike

新手一律建議買多石Acc
重要事項:淘寶acc有機會被ban,買acc自行承受風險,課金既話都等一排先好課
抽埋入面既4星卷足夠推主線
記得買完用自己acc引繼返

攻略網:https://gamewith.jp/pocodun/

Q1:一開始有咩做?

1)解一解新手任

入面分3個stage
做哂佢合共有100石,幾張5星卷,裝備同埋最重要有屬性限,季節限同神限卷一張得限定得天下

2)推主線
一直狂推就得
值得留意既其中一關會亂入一隻亞種,新手黎講轉珠幾有用
有時間既可以刷下25運,冇時間都唔緊要,因為而家其實已經有好多更勁嘅寵刷一隻用著先都ok

3)刷降臨
呢隻game既裝大部份都係降臨/合作打返黎
裝備實在太多所以暫時講唔到著邊d最緊要加上有塔裝所以新手可以睇情況再係度問下
降臨入面都有隻野幾值得刷就係朱雀都係轉珠寵

4)打塔
呢隻game入面一樣比較有挑戰性就係打塔
會有石同神裝打到

夠打既就打哂常設個6個塔
而家有新function可以用官方比既寵打頭20層
新手都可以夠打

做著以上既野等到鬼滅活動就刷25運(即係MS既極運但25隻就夠)
到時可以抽炭仔,整活動裝

想既留石都無所謂,因為12月尾會有超神祭抽呢隻game最緊要神限有限既日子會令你之後所有活動都輕鬆好多

Q2:抽到d寵應該練邊隻?
(credit to 豬仔係非洲巴打)
大家揀野練時可以跟下面次序排
1. 轉色類
指定色轉色 (短cd)
雙色轉色(短cd~中cd)
指定格轉色 (短cd)
單色轉色(短cd)
大量單/雙色轉色(長~極長cd)
附加效果有 +格/大+格/ 心格等等
eg 4色水㼛

2. 大炮類
範圍: 全格數 > 全敵 > 武器範圍
而指定範圍x N次又比全格數(通常1次)好
攻擊力15倍以上已經好高
另外附加 燒/大燒/毒/劇毒/氣絕(暈)/麻痺/威嚇/眠/喪屍毒更好
燒同毒都係計%去扣
其他效果仲有吹飛/拉埋身

仲有特別用途既固定炮打高防怪
全體HP x N倍固定傷
eg 雷屬鑽石獸

3. 整地類
用完會洗哂版面包括所有負面立刺/鎖色格/碎裂格
高級版會強化新掉落色格能力, 又或者增加某屬性既出現率
通常都係屈機限定角
eg 而家木塔限定火角-火星神

4. 回復類
分自回同吸血
自回又分固定% , 固定數值
同時部份角又會有附加效果
eg 加攻/加防/傷害變1

吸血就打中敵人跟傷害吸
唔中就無

注意如果自己中左屍毒(個人變左綠氣包圍)
所有回血量會變扣血

5. 其他效果類 就再問

Q3: 一開始整邊套裝好?
裝備系統係pocodun最特別既地方,非常有學問
(其實我一直覺得佢參考monster hunter)
武器分別有劍,雙劍,杖,斧,弓同埋今年先加入既槍同雙槍
新手入門我個人建議整杖,因為佢行4格就全體弓清關方便
其次雙劍,打某d仆街防skill怪可以易d殺到佢地
而裝有分頭盔同盔甲
大致分為加攻,加防,防陷阱等等既裝
但數量太多我建議上攻略網睇整邊套先
https://gamewith.jp/pocodun/article/show/155261

要最勁個d武器同裝備都係打塔打返黎
20層有武器,25層有甲,30層有頭
所以大家可以佢地為最終目標
而合作既裝其實都好有用,無塔裝咁勁但都勁過一般降臨裝(同埋靚d,仲有得cosplay)

Q4: 咩係限界突破同覺醒
限界突破可以用金枝の種將寵升到+7
唔同寵有唔同能力增強,隊長skill, chain skill同active skill都有機會增強
但金種數量有限,建議留比限定

覺醒係類似ms金果咁加強寵能力
最好用係魔力+2,比大炮寵速轉寵可以一開始就出到技
建議大家都可以刷下

Q5: 進化材料點打得快d?
睇返時間表打佢既限時降臨,仲可以用Key開場自己打,用key打係必出蛋

====常見問題====

Q: 四瓶進化進邊邊?
A: 行路計雙倍步數果邊

多一隻先進埋另一邊

Q: 點解d人一入場就可以出技?
A: 裝左覺醒魔力+2,魔力+2珠可以係每日覺醒關打

Q: 覺醒珠係咪全隊?協力點計?
A: 計全隊,協力都係計全隊,計最勁個粒,唔會疊加效果

Q:隊長技協力點計法?
A: 可以睇技側邊icon知係成team定自己先有效果

Q: d四星點處理?食唔食得?
A: 可以就每樣留一隻,唔得就主要留轉珠/洗地/加攻/高攻既四星,食哂佢升技,有活動要用佢地

Q: 點樣一次過undo自己行過既路
A: 將手指移去畫面下方,唔洗慢慢返去原位
要手動執箱咁麻煩
新競技場?

好好丁咁
又re0
留石
新post LM
咁樣吸唔到金
真係
新手要唔要抽 幻想xx?

手痕200石
火星
盡抽 總有日用得著
留名
想問水瓶杯呢啤排位,會唔會好難?
想拎件衫
夠分已經攞得
唔洗好似pnd啲盃咁同人爭?
排名高係拎石同拎多幾把
但本身夠分已經有唔洗驚無裝
件衫應該係參與獎
咁都好啲
留名
舊個個都未刷完
請問呢個係活動?新手唔太識
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞