[托哥全力掃!!!!] 車路士球迷討論區

1001 回覆
4 Like 9 Dislike
得mm得飯
熱個總監唔使坐?
買咁撚多翼做咩 同埋托狗中意玩幻幻
扣15分
拎嚟踢左閘
翼同閘一到30就跌得好快
阿狗都係簽3年半約就知咩事
買返黎玩2年
不如養個後生既玩8年
而家新買既全部都係22歲樓下
暑假買d 老野蟹晒就送唔走已經係教訓
覺得係放風拎黎加人工
利唔係要多仔果件?
唔係cash flow 問題
係你個實際支出同你交上去俾足總個預算支出會有幾年越差越遠嘅問題

舉個例如果你球會有10蚊,用6蚊去買人

最正常情況
第一年 10蚊用6蚊剩4蚊(故事完)

實際分期情況(當分3年每年俾2蚊)
第一年 10蚊用2蚊剩8蚊
第二年 8蚊 用2蚊剩6蚊
第三年 6蚊 用2蚊剩4蚊(同原本故事一樣帳面同銀包都係4蚊)

Todd哥嗰種美式及中資常用攤分法(聲稱攤分6年每年用1蚊)
第一年 10蚊 你同足總話用1蚊 剩9蚊 (實際你得8蚊剩因為你要找對家數)
第二年 9蚊 又話用得1 蚊 剩 8蚊(實際你得返6蚊)
第三年 8蚊 又話只用得1 蚊剩7蚊 (實際你得返4蚊)

呢招會另帳面數同實際數會有幾年差越黎越
去到第6年先正常返
如果咁攪法條預算數同實數差不最大嗰下(即第3年)個owner話唔玩lu 賣盤
你諗下點算?
你而家明點解咁多公司帳面數ok甚至冇乜債
但無端端破產賣盤時就會一堆債未?
所以點解短年期足總話ok
你拉長咁攤條數去到六七年就會出聲
就係咁解

當然現實就複雜好多
你可以話我預算第三年時帳面數同實數差最大時
我公司會賺好多錢填咗個數去之類(中資常用手法)
但足總buy 唔buy就佢決定
就算係分期都唔影響啦
當你分期5次買個Intangible Assets,用期7.5年(當8年啦)

你做Journal都係計
Dr.Asset (現值)
Unsettle Exp.(if現值同總額有Variance)
Cr. Long term payable (5期分期總)

我記得就係咁,反正大公司買野都一定係Accrual,就算唔分期都係落Payable
分期只係比錢個條Entry個數同Period

同埋呢d係 Balance sheet item,唔落P&L(除左個Variance)

利申 好似係
又六格圖
咁就唔知
如果淨係睇P&L 分期就冇影響

你講果d我就唔清楚因為我都唔知FFP係睇邊樣
快啲查下阿狗條數扣佢老母分啦
祖仲要上市公司
阿狗買人靠達狗把口Tum
支出可以攤分,但係收入可以一炮過入帳(雖然實際上係分期)

見到Debit credit又回想起當年操卷既惡夢
都係唔好搞
信托哥
你咪講咗唔簽佢既原因
比靈咸猁係志在必得
好難講
鍠都想買佢
好似淨係停30個月
今晚係咪又要睇細查打右閘
派膠愛將
KK 燈神
RJ
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞