[勵志] 25歲女保險代理私人IG曬蜜桃臀性感照惹爭議 靠自己年收入料逾200萬元

149 回覆
30 Like 29 Dislike

近日保險界掀起一場道德爭議,一名年僅25歲的女保險代理於其個人社交平台狂曬性感泳衣照,惹來林作老闆、「保險界猛人」向展鵬(Jeffrey)抨擊,直指「大部分同業也極不支持這種風氣」、「嚴重影響同業聲譽」;女事主出帖反擊,指自己「行得正,企得正,就沒任何東西可以招人話柄。」

被保險「老行尊」抨擊的,是友邦保險(1299)AIA香港友邦保險資深分區經理,2018年畢業於香港嶺南大學歷史及翻譯學系。據其社交帳號的自我介紹,她自稱「管錢妹」、「最年輕COT」、「AIA理財保險WKOL」,又強調自己「公屋出身、21歲創業、24歲買樓、25歲幫媽咪退休」,十分「勵志」。資料顯示,「COT」即Court of the Table(超級會員),2022的年度佣金門檻為126萬元、收入要求逾218萬元、保費逾500萬元。

性感背後,其實是一個保險代理奮鬥史:

保監局資料顯示,涉事女主角2021年取得保險牌照,曾加入富通、中國太平保險,現職AIA香港及藍十字﹙亞太﹚保險。據其社交平台,她除了賣保險,亦有開設Youtube頻道傳授投資心得,例如如何創造額外收入等。此外,她亦有經營一家美容瘦身網店,售賣減肥代餐及瘦身療程等,更招募代理加入其團隊。

向氏最神秘後人 曾受訪稱「我哋個姓好敏感」

不滿對家的女保險代理曬性感照的,是「保險界猛人」、保誠資深總監向展鵬(Jeffrey),他於1996年入行,首兩星期已賺取十多萬元收入。不消數月,其業績更成為前公司東南亞新人中的第2名。目前,其團隊約有400名成員,當中包括3名總監。向展鵬一向低調、極少接受傳媒訪問,據他2021年唯一一次接受專訪,大方回應不少關於其家族的傳聞。向展鵬透露,「我爸爸(向華榮)排行第四,係最低調嘅一個,朋友都唔同,佢話我哋個姓好敏感。」向展鵬透露自己小學就讀喇沙,當年有一個同學原本與他十分投契,突然有一日這位同學表示不可再與向展鵬來往,因其爸媽指「你哋屋企唔正當」,又嘆「嗰個年代一講姓向,啲人驚咗我。」

隨後向展鵬赴英升學,回港任職保險公司,「頭四年不停俾人攻擊,佢哋話『呢個人唔駛做,姓向,屋企會員十幾萬,每人同你買張意外都第一啦』、『你姓向,尖沙嘴好似你哋屋企地頭,食嘢唔駛錢』」向展鵬一笑置之:「我哋家族嘅人都唔信保險,咁多年嚟買嘅單唔夠5張,最大嘅一張單都係13萬。」「保險界話題人物」林作亦是向展鵬團隊的其中一員,有江湖傳聞指,林作媽媽曾寄語兒子「做保險只可以跟一個人,就係向展鵬。」他受訪時證實了這個傳聞,又指林作不負所望,入職後幾乎每個月也打入業績榜,大讚他十分努力,亦沒有靠「母幹」。

「出位」銷售手法前車可鑑 地產代理圍浴巾拍片賣樓

去年8月,利嘉閣地產代理以浴巾圍身,介紹啟德新樓盤片段曝光後,其性感造型及拍片手法引起網民熱議。代理所屬公司利嘉閣隨後發聲明,表示與發展商商討後,認為有需要保護該名代理同事,免再受網上欺凌,因此決定將影片暫時下架。利嘉閣聲明表示,相關的短片拍攝構思,是由一名前線同事將自己代入作Model來演繹,手法較為新穎,因而在網上出現比預期大的迴響,當中有批評但亦有讚賞。
做雞合理化
我唔明
私人ig放下性感相有咩問題?
佢做咩職業都可以放架
點解要比職業捆綁?
社會普遍對性工作者無歧視
連登仔認為
放性感相=做雞
講咁耐都未見到ig
好心班人
自己又鐘意睇
但見人地露又大驚小怪
又罵人係雞又盛
肯定係靠床單,唔係搵鬼幫佢買
自己靠屋企黑社會就得,人地靠自己努力做雞就唔俾
做雞都係靠自己
「做保險只可以跟一個人,就係向展鵬。」

好霸氣
做雞無問題啊,放幾多性感相都無所謂呀
問題係佢又要威,想拎貞節牌坊
扮晒勵志靠智慧才能賺錢
既做作又誤導

同班倫敦金嘅mk要人人得以誅之
想屌
個屎忽好正
向生都係連登仔
老實講
只有班冇尊嚴嘅狗公男性先會撐佢
正常有錢、高大靚仔嘅alpha male
係冇需要靠喺街上、網上public空間
去睇其他女性嘅身體嚟滿足自己嘅性慾望

班平時冇任何機會靠近女神嘅真正毒撚
先會鍾意上網扮有女嘅男性勝利者
走去批鬥返啲批評女性嘅男性係「毒撚」、「仇女」
咁樣嚟補償返現實生活中冇可能得到嘅女性支持、關注同埋女神嘅撫慰
同埋享受戰勝alpha male嘅快感

都係嗰句
呢班可憐男性不自覺被女性利用
用嚟幫手將女性道德問題正當化
同時對男性行為維持嚴苛嘅道德標準
男性行為就要對女性同公眾展示尊重
令男性地位卑賤於女性
而女性享有實際嘅道德審判權
男性只係女性嘅附庸
女性先可以雙重標準地釋法咩係啱嘅行為

真正有料嘅男性
係知道要對女性有適當嘅規範
唔可以畀班女性無限搶權
女性就冇哂道德責任
正常合理嘅人、符合社會正常人格嘅精神健全者
都會知道
自己嘅行為言行
係應該盡量唔好拖累自己嘅公司同行業(除非係妓女行業要賣性感就另當別論)

最後
希望班狗公唔好咁傻仔
你幫佢講說話
係唔會令你有閪屌的傻仔
唔單止合理化,更加要恆常化,全民做雞,到時供過於求,叫雞價錢大跌,男性福音來臨
屌同感iig放咩都要經香港人審犯咁審
神科都死啦,神科ig哂下有車有樓都比人屌架
條女好撚正呀
more
想開床單了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞