其實香港故宮同m+點解收咁貴入場費

283 回覆
491 Like 45 Dislike
香港故宮說展品的一定唔夠北京/台灣比,門票價錢差唔多,好在香港有星期三免費

但M+竟然夠膽死收120元

在英國,英國大英博物館同tate modern展品一定好過香港以上2個博物館仲要係free的

我真係好奇點解香港認為可以夠資格收咁貴入場費
大英博物館啲嘢全部搶番嚟, M+ 全部都畀錢買返嚟

垃圾壽司舖唔要嘅裝修都買咗千七萬

可以比較咩?
收入場費可以西走嘆冷氣廢老同家庭客
故宮都算, M+真係唔撚知值咩

入去睇一大堆共產黨野,唔知做緊咩
我只係有次得閒唔洗錢果陣入過去, 比錢1蚊都唔會入
其實英國都一啲啲,有啲好大嘅博物館免費,有啲細到喊唔知有乜特別嘅博物館反而要收錢。
下, 個間爛鬼壽司舖千七萬?
咁tate modern點計呀

人地modern art都係free
今朝晴朗先講完嚟
平時港女打卡場都200幾啦
M+ 成個設計都好肉酸唔在講
入面d展品只有幾樣係好
其他都係共x黨d展品
垃撚圾

Modern art & visuals art
睇唔出有咩係modern 同 visuals

香港藝術館 同 沙田文化博物館
好過佢兩間好多

唔同時期唔同展品
未過黨安法前
仲有香港藝術家既 香港近代藝術展

M+ 同故官
係品撚洗去
之前免費入場多人到閪咁,啲細路周圍跑,又摸啲藝術品,大人又唔理,掛住影相,塞住條路,根本啲人係入去嘆冷氣同影維海景
多濕鳩港女去打卡 咪收貴d
其實係冇錢
差唔多20年前起嘅時候已經講咗佢budget係有問題,啲錢放晒落去等樓度,又預唔夠錢去買作品,做展覽,同埋營運
人地稅收幾多 你幾多
咁你咪去法國行 收錢先好 唔想同大媽迫餐死
咁死得啦,收得貴但唔夠人展品好,XG人去得幾多次呀
廢佬真係會山長水遠去m+咩
因為搶番嚟啲嘢
港共:香港低稅當然要收錢喇,加上國企唔係開善堂。唔中意既可以去西方國家,交多啲稅,正幾十倍既museum都係free。

香港廢老:我地贏哂!
其實佢入邊有好多展品都係好嘢,喺世界其他地方都真係冇,只不過可能有啲好勁嘅嘢其實係收埋咗冇放到出嚟
咁咩原因收埋咗大家都明啦
搞手唔想打和
其實搞好沙田同尖沙咀嗰兩間已經好好
故宮博物院無咩好睇
只可以話
以後嚟moa搞啲重點展覽都搬晒去故宮
其實變相陰乾呢兩間館
當然仲有間兩尷尬嘅歷史博物館
2蚊周街走
西九嗰邊太僻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞