【又係你呀】健吾見陳柏宇《THE FIRST TAKE》疑意有所指:網媒鍾意吹大係正常

51 回覆
1 Like 48 Dislike
根本成班熱狗係度獨醒現實loser
呢條撚樣怨婦,死極都死唔去,靠呢啲刷流量
都要有班盲毛先做得起
其實佢應該少左好多人撐
啲like數得返二三百,cm都唔多
真係好勁,兩條友一嘢收first take 皮,盡顯得罪人多稱呼人少
健吾
冇睇tvb,其實宜家坤哥有咩嘢撈
好煩 返去屌屎窟啦
共媒01「大中華文法」

陳柏宇歷史性成為首位出演《THE FIRST TAKE》的香港歌手,也是繼內地女歌手蘇芮琪及台灣男歌手韋禮安之後第三位上該節目表演的華語歌手,實在十分威水。
唔好話音樂界
政治界佢個個都痴
出左事之後割得快之餘仲要全職抽班人水
佢星期日個節目屌「黃」仲癲過熱狗泰

依家咪淨係識同混水一齊J葉劉
佢地真係成班垃圾黎
健吾肯定見lihkg有人屌佢 又開多幾個post
講多幾日
記得幾年前MIRROR未出道好多港女迷坤哥

人又假樣又賤都唔知佢有咩「吸引」
包皮風叫現實loser
所有野佢都反嫁啦
同陳雲一樣邪教式經營
明明16陳柏宇聲勢已經好大
不過都係畀偽毒冧咗莊
第二年佢朋友自己冇出歌
啲人先師陳柏宇先拎到前一年冇攞到嘅獎
CLS
唔loser就唔洗咁啦
應該係話個仇恨16年已積下
因為當年個個推陳伯
佢推偽毒坤冧莊
不過最尾都比偽毒間前唱片公司玩太空卡成功咗
嗰年佢已經好憎陳伯
吳若希緋聞男友家族做鐘錶業
陳柏宇不乏膾炙人口之歌,譬如《I Miss You》、《I Will Be Loving You》、《你暪我暪》及《霸氣情歌》。樂評人讚其歌喉溫馨細膩,為「療傷情歌王子」[3]。其人文質彬彬,恭謹謙敬,亦有「隱世歌手」[4]之稱。

縱使形象良善,陳柏宇亦不乏對頭人,其一為前商台「光明頂」主持、香港中大日本研究系講師健吾。以尖酸刻薄聞名之健吾,曾詆毀陳柏宇為「娛圈玩具」,妄言「看不起他」[14]。陳柏宇大方回應:「我覺得作為一個教授講嘅嘢唔使咁(説的話不用如此)偏激,其實每個人都有支持者,我唔(不)會評論人哋點(別人怎麽)寫我,我亦唔(不)會嬲(憤怒)。」網民一致抨擊健吾狂妄囂跋,枉為人師[15]。

2023年1月18日,即陳柏宇於日本知名音樂頻道「THE FIRST TAKE」獻唱之片段上載而爆紅後兩日,健吾又於個人網頁大放厥詞,嘲諷一切為「網媒吹大」,而且「捧殺難辨」,因而再受網民抨擊[16],其帖之讚好數亦大不如前[17]。

3. 陈柏宇入行5年的“音”路历程 -温州日报瓯网 - 温州新闻门户网 - 温州日报主办. Wzrb.com. [2016-12-11]. (原始內容存檔於2020-09-04).

4. 4.0 4.1 被封「樂壇隱世高手」 陳柏宇講到明唔想做天王. Hk.apple.nextmedia.com. [2016-12-11]. (原始內容存檔於2017-03-05).

14. 陳柏宇奪新城三獎 回應健吾「娛圈玩具」論:佢唔好埋嚟摸我就得. 香港蘋果日報. 2016年12月31日 [2022年12月27日]. (原始內容存檔於2022年12月27日).

15. 被寸「娛圈玩具」 陳柏宇:「作為教授講嘢唔使咁偏激」. 2016年12月23日 [2022年12月27日]. (原始內容存檔於2022年12月27日).

16.【又係你呀】健吾見陳柏宇《THE FIRST TAKE》疑意有所指:網媒鍾意吹大係正常,連登討論區,2023年1月19日。

17. 健吾見陳柏宇《THE FIRST TAKE》疑意有所指:網媒鍾意吹大係正常 (頁面存檔備份,存於網際網路檔案館),香港01,2023年1月19日。
咁頭怨婦無改錯名喎
次次都搞鳩陳生
其實條撚屌幾時死
真係見佢前面憎佢後面
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞