[藍絲:英國佬窮到mpf都唔放過] BN(O)移英港人無法取回強積金 英國外交部國務大臣首稱:已向香港當局要求平權

25 回覆
34 Like 0 Dislike
【BN(O)移英港人無法取回強積金 英國外交部國務大臣首稱:已向香港當局要求平權】

過去兩年數以萬計港人透過英國國民(海外)(BN(O))簽證移民英國,但因港府阻撓無法取回強積金。英國外交部國務大臣卓雅敏(Anne-Marie Trevelyan)近日回應國會議員質詢時,表示注意到以BN(O)簽證移英港人提取強積金的困難,外交部官員已向香港相關機構反映,促請把BN(O)港人與使用其他護照移民海外的港人待遇看齊。

早前有在英港人向工黨國會議員諾里斯(Alex Norris)反映上述問題,諾里斯本月9日向外交大臣祁湛明(James Cleverly)提交書面質詢,要求政府回應會否幫助BN(O)簽證持有人提前取回強積金。

卓雅敏其後以書面回應,表示注意到有BN(O)港人提取強積金時遇上困難,官員已跟「香港各個相關機構」(relevant Hong Kong authorities)溝通,促請港方把BN(O)港人提取強積金的要求,與使用其他護照移民海外的人士看齊。卓雅敏沒披露英國政府聯絡的是哪個機構。

目前積金局不接受以BN(O)簽證作為離港理據,按照當局去年底發佈的數字,由2021年1月至2022年9月間,共有58,400宗以永久離開香港為由提取強積金的個案,涉及153.19億元,即平均每宗個案涉及26.2萬元。以此數字推算,被積金局「鎖死」的BN(O)港人強積金金額可能逾百億。
搶人財呀
調轉思維咁諗
本身移民可以拎MPF
但移英香港唔俾你拎走MPF
可唔可以話香港窮到MPF都唔放過
英國樓價gogo
香港窮尻尻
正解
上面社保直頭無機會攞咁濟啦,唔提了
本身MPF就係自己錢,英國出聲叫劫匪唔好打劫,個賊出聲屌鬼

本身MPF已經勁有問題,仲要唔俾人攞返啲錢,焗你輸錢,即係搶錢

買大細買ETF自己買都得,唔洗搵間食水咁深基金公司
咪係
都唔知邊個唔放過MPF
咁耐以嚟都係蝕, 但就要老強你一定要供
兩邊都柒

香港阻人拎 mpf 正常,人地強盜黎既

英國柒在明知大陸同香港係強盜仲同佢地講條件,比我就直接出張 BRP 係寫明可以長居英國人士比 bno visa holder 加封信證明 bno visa holder 可以連續五年長居英國證明佢地有居留,咁樣出入境可以比關員同埋啲航空公司地勤用番 BRP 去睇唔洗咁多麻煩,二來有下啲走盞位拎番 MPF,尤其係而加無左柒蘋果係度大叫話邊度可以拎番 MPF 咁臭串
肯定玩到啲強奸金蝕晒先批比佢地
你真係低低地,港共擺明流抿唔比,走去瀨英國唔比 XXX

BNO Visa 當初出果陣有因為拎唔拎到 MPF 改過字眼,去合乎積金條例拎錢要求,不過港共一9樣一刀切,比d垃圾理由出黎唔比你拎,英國佬都冇佢辦法
改過咩字眼?
我認為英國今次純粹擺吓姿態 無乜實際行動
前後救左幾十萬人走,響東亞重新駐軍都叫得姿態

拎返香港要中共打台灣先得,不如你問下習種幾時開戰好過啦 佢就真係姿態
咪再講話救啦。救係不計後果 無計算
依家係叫交易
真係救就直接bc啦
直接 BC 邊夠,係我就核平北京啦 中共比人推返左仲洗撚派 BC 咩
700萬英國國民被無理扣留資產
全部派BC咪得
算吧啦日落帝國
反對直派bc
只會益無付出既人
好撚簡單 就當你2021年頭開始計至今 能提供一年工作證明 有交稅 就直接派發臨時bc證明書 即刻拎到mpf 你老尾英國home office咁大個數據庫 㩒個制 sort撚到邊個有貢獻啦 差在你英國做定唔做 所以再咪撚話救香港人 你英國home office處理唔嚟香港人依part 就俾香港人做啦
直接比bc我就解決到問題。不過你又冇欠我 我又冇欠你。所以個問題keep住係到就算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞