湯文亮:瑞士放棄中立的代價

113 回覆
20 Like 517 Dislike
昨晚食飯時,老婆問點解瑞士央行在2022年虧損1400億美元,佔瑞士GDP 17 %,創116年最大虧損。

我話真係一言難盡,簡單來說,我估計最大原因是在俄烏衝突剛開始的時候,瑞士總統宣布沒收所有俄羅斯人在瑞士資產,嚇到全世界放錢在瑞士的有錢佬騰哂雞,以中國人為例,如果台海有戰事,瑞士就會沒收中國人在瑞士資產,君子不吃眼前虧,攞走放在瑞士的錢是很正常,令到瑞士銀行要出售金融產品來退回存款給客戶,直接做成央行損失,如果不是這個理由,又點會輸咁多錢,佔GDP17 %,真係唔係嘢少,或者這就是放棄中立代價。
去問1940年嘅瑞士
湯文亮放棄食file嘅代價呢
其實佢知唔知瑞士中立個定義 ? 瑞士只係軍事中立 , 金融上都係要跟美國
水人1200萬買005
果然係湯文亮本色,一個香港地產佬一知半解以為睇通,好好笑。
瑞士玩中立都成六百年,一向遊走不同陣營不知幾醒,歷代歐洲戰亂由舊貴族到近代不知幾多權貴都晌瑞士避險,資產中心又換來連納粹德國都不敢輕易郁的地位,一件香港人,識乜七
吞file 未?
佢係咪想話香港放棄中立?
傻佬,去中環中心找數未?
見哩啲戇鳩鳩噏就覺得搞笑
瑞士佬點計數洗唔洗問過你湯文亮先
又冇代價,有幾大吹幾大啦
都唔明點解呢啲人會存在
佢都係迎合睇果班

當小說咁寫
湯文亮放棄用腦的代價
咁中國人係咪擺返啲錢去人民銀行
瑞士中立都有相當強基礎,瑞士一向強調武震中立,三軍武器不知幾先進,係歐洲唯一發達國家重有國民義務兵役
早晌五六百年前已經有僱傭兵介入其他王國政治,現在教廷瑞士衛兵幾百年前係真係軍隊,由教廷聘請做衛隊同兵力
呢條友幾時去應徵狗屎報作家
狗屎報需要佢呢啲人才啊
二戰、美蘇冷戰果陣
瑞士都係中立
今時今日就唔洗諗歸free world個邊
即係瑞士佬判斷
你地中、俄實力仲未到蘇聯、納粹德國咁勁
仲未洗同你講中立
有咁嘅戇鳩讀者+有咁嘅環境,就自然有哩啲戇鳩小說家
亂鳩噏,似是而非,穿鑿附會
係囉,中国人點解唔放番啲錢喺中国?祖国嘅銀行好失禮咩

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞