講起交友app,我諗起一段難以忘懷嘅網戀

15 回覆
7 Like 2 Dislike
我同K小姐唔係喺依家流行嘅交友app度識,而係喺uwants啲交友版識,可見都有相當多年嘅歷史。

啱啱add佢whatspp,佢係一個都好肯主動講嘢嘅人,而且講嘢都算斯文得嚟唔悶,佢係會自嘲自己肥矮醜,我就開玩笑咁問佢係咪肥矮醜柒,交換相其實小肥,但唔醜。

同佢傾其實好投契,性格好吸引人。佢冇介意我窮,又冇讀degree(佢好似都有top-up degree),傾咗幾日已經好有feel。我哋一路都只限text message,有一日我唔舒服,佢關心我,叫我睇醫生,又話叫我休息下瞓下覺,仲問我使唔使打俾我叫我起身食藥。哩一刻真係好驚起,我梗係話好。第一次聽佢聲音真係覺得好好聽,溫柔得嚟帶幾分可愛,當然聽得出佢亦有少少緊張。

唔記得係咪果日開始,佢就每日morning call我起身返工,我為咗想再聽多次佢把聲,我就每日都會扮賴床,要佢都打多次嚟。而同佢whatsapp亦都開始變得好曖昧,佢甚至主動send kiss emoji俾我,亦會主動嗲下我,等我氹。

可惜,佢一路以返工忙做借口嚟推我哋嘅約會...
擒晚冇瞓,啱啱醒,打住咁多先,要去出街
啱啱睇返以前whatsapp嘅message
繼續
樓豬唔好咁多幻想
訓醒就好準時返工
(睇返啲以前whatsapp原來傾咗幾日就打電話俾我,又話錫晒你。)

好,終於有一日,佢真係俾我約到佢見面。佢其實真係順眼,我哋一路行一路傾計,去到坐低食嘢,佢好多時都係講佢嘅工事。其實都唔係好緊要,因為佢生活都係工作佔咗大部份嘅時間,星期六又輪班,仲未計放假都OT,連有時真係放假都去幫人補習,我諗佢生活都冇乜其他活動。喺成個約會途中,佢間唔中都覆公司message,哩一樣嘢係令我最不滿。當然,我果時都諗係咪見完面冇feel?

果時約會完,我送完佢搭車,返去再whatsapp,表達咗我嘅不滿。之後第二日佢就冇打morning call我,而且覆message嘅態度冷淡咗好多。我同佢講,我明白有啲嘢冇得勉強。佢話好對唔住,因為佢覺得我似乎係要需要人陪伴嘅時間太多,佢做根本做唔到,佢冇辦法因為我而放棄咗佢嘅工作。
你曾經話過唔會掉落我一個,果時聽到真係好sweet。我當年真係天真過阿嬌呀!

雖然依家都係
終於到你講故仔
點解咁講?
因為你都係到蒲好耐
咁你都有印象

btw,哩嘢真係好心痛,雖然成日俾女飛。
慢慢講 當抒發下囉
跟住之後就好唔開心,日日去酒吧,就溝下啲𡃁妹。識咗兩個女仔佢哋係friend嚟,細我好似十年定十一年。不過哩啲都係大家玩下,補償下。
講埋當舒發下:

希望你可以搵到個好伴侶,可以work life balance啦。如果你有幸睇到哩個post又估到係我,千祈唔好向國安舉報我pls。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞