[悠二評測]Gigabyte Z790 AORUS TACHYON DDR5 超頻心得 教學

27 回覆
10 Like 2 Dislike
首先悠二起呢度同大家講聲新年快樂先

上篇z790 aorus tachyon係一篇開箱文+小型測試.上文都有提及.下篇.即今篇文會交代最終超頻性能

到底Giga今代暫時極限係去到邊?目前所知最強超頻板係ASUS Z790 APEX.Giga追唔追到?

MSI唔好提.不過今次Giga Tachyon都玩左我好耐時間.要花好多時間先舞得掂呢塊野

GIGABYTE Z790 AORUS TACHYON DDR5超頻體驗
文章如下:
https://yujihw.com/review/gigabyte-z790-aorus-tachyon-ddr5-oc-8400c34
留名,E360咪下星期到?
lm
下星期都放假啦今個禮拜都唔到嘅話就至少要等到二月…..分分鐘聯強港行13900KS到貨E360都未到
未係好識 lm慢慢睇
lm
今星期.你預聽日或後日到
睇完俾d意見
又係技嘉

睇完俾下感想
個個都做ASUS.有咩好玩

成個網絡世界都係ASUS文

難得今代Giga做得唔錯.緊係玩下

MSI就今代唔好提
MSI做咩 ?嚟緊都諗住買MSI板
今代完全唔掂

連godlike只係標memory 7800

其他大部份標7200.....

giga我6層pcb aorus elite 玩到7800 c36 4000%no error.而且講緊係性能非常唔錯既7800 c36

一塊z790 aorus elite 已經可以幾乎打嬴msi全家.除左ITX個塊

ASUS今代APEX.係明確z790最勁個塊.我其實都只係拎tachyon玩下.試下Giga今代水平.唔差.但資源上.人力上唔及APEX個班overclocker.要等下giga更新bios.不過目前有8400 c34已經好唔錯

MSI連林董自己都半放棄左.講明只係攻ITX個塊.其他MSI可以放棄

我TG Group都有人玩MSI.真係搞唔掂.好難上.甚至上唔到
獅子神巴.可以入黎我Group睇下.我group除左問d普通問題.都好多人玩超頻.三大牌都有玩家起到
好囉之前已經入咗 , 間唔中都有睇住佢哋討論

你都可以參與架

我見你之前都講好多電腦硬件野
聽日到
終於…希望唔係水份
睇完冇錢買
求Giga賜我一塊Z790 DDR4
Z790 DDR4 ITX
我都想知佢幾時出

Giga 今代遺憾 冇出itx

冇出8層pcb
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞