如果有興趣學bass 有冇話係邊到學比較好?

15 回覆
1 Like 1 Dislike
新手想學bass夾下band
有冇師兄有推介
有諗過喺parkland學好唔好
slap
除非你好需要有間「中心」係中間俾安全感你,例如家長帶小朋友去學,老師「教得唔好」就有個中心被你投訴免尷。否則梗係直搵老師,咁樣唔駛被中心食一水,自然係同價錢下老師更有心機教。

去YT, IG都大把老師,或者去check下啲本地band bass手嘅IG,通常有教學contact.
慢慢試吓自己啱咩老師
Thanks上網再搵下先
邊區
你跟人學主要學四樣野
指法 音感 拍子 同ear training
是但去出名既琴行問都已經ok

最最最重要係你自己既練習
一邊跟人學一邊跟呢堆書去練就會事半功倍
你搞掂左頭兩本已經足夠搵朋友仔夾野
有恆心玩落去就第三本
第四本就睇你到時既造化

老師可以提供嘅唔只你講既四樣。有啲好基本嘅手法唔上堂係好難學到,因為新手嘅錯誤係個個唔同,而一啲細微嘅動作,如手掌鈄度、手指公擺位、用力原則、bass擺位(鈄度、上下、埋身離身)等等,無老師捉住手改正,靠睇片睇書係改正唔到錯誤動作,簡單歌無問題,但去到難嘅歌就難搞。

最重要係老師俾到個方向你去打好基礎,循序漸進學習。我見好多人見譜就彈,以為自己跟著歌彈到就放YouTube 做達人,但一睇個手勢已經知道錯晒:唔mute線,甩拍子(最慘係自己都唔覺),襟唔實,唔足拍…. 連彈bass最緊要係咩都唔理解,我真心唔覺得幾本書會幫到佢(唔係話書無用,而係基本野唔搞好,跟書學係好易令自己錯嘅習慣加深,將來要改係更費時間心機)。
Hi,我同個朋友都係新手 一個結他一個鼓 有無興趣傾下
睇下啱唔啱feel
Bass手好難搵
玩咩類型嘅歌多?
我哋兩個local/台灣/日本嘢都聽
暫時就夾rock為主
遲啲都想試啲funk/groovy嘢 摸索緊
你有冇興趣傾下?
我係新手,唔介意我廢就可以傾下
大家咁話我哋都係新手
tg: Tonkotsu28
揾到老師未
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞