中大討論區第八十五回之 吾已往不諫 知來者可追

1001 回覆
6 Like 5 Dislike
但我哋平時做嗰啲功課係仲淺過前年份midterm

前晚考完問返先知啲功課係班班唔同,搞到我而家有啲擔心係咪我哋班啲功課太淺(我A班)

不過其實mean八成幾有咩問題?要幾多成你先覺得合理?
前年份Midterm真係個個都識做嘅,如果mean成八九成即係完全分唔到啲人嘅水準啦。

Between如果你識人讀Pascal可以試下問佢拎下source,睇下個分別
係噉啲功課係咪應該出難啲

而家啲功課同考試題目完全係兩個世界嘅嘢,完全prepare唔到啲同學去考個試

好似MATH1510噉功課都有深題目,考試都有淺題目咪合理,而家佢係功課全部勁淺 midterm全部勁深
仲有同舊年嗰份比又點?舊年係深過前年少少,但同今年都爭好遠,完全係畀咗false expectation 我
而家好撚淆 知唔知往年呢科嘅cut off係點?
你當前年份MT啲人真係識嗮,Final就識三分一至一半。如果你覺得份final同而家個Mt難度差唔多咁姐係Pascal出。唔識係正常
噉其實全世界都唔識都做唔到分人

要分人應該係畀個啱嘅expectation 人,然後自然叻/勤力嗰啲會高分啲
事實上做開佢功課果啲就真係對佢份卷係差唔多expectation,如果做開簡單功課果啲就會坐喺度

利申坐左喺度
想問有無人試過龐萬倫個輔導
我之前讀MATH1010咪又係咁
仲要啲數撚根本唔覺得難,係得我呢啲Phy撚叫春
個問題係唔同Prof自己出Asm,事實上係有啲Prof特別淺,有啲特別深,去到考試出卷,如果唔係自己讀開個Prof,就會發現差好遠。

不過我諗點都有啲執分位嘅,solve SLE,搵perpendicular vectors同Eigenvector應該點都做到嘅

啱先查一查CUSIS,Pascal 今sem冇教緊1120喎
其實點解教咗咁多年都唔統一,又唔公平又增大lecturers嘅工作量
講真而家我hw滿分,但MT一半分都唔知有冇,呢科係咪已經冇得救
因為你唔識做嘅其他人一樣唔識,結果無分別
上個sem PHYS2401 mt炒哂,sad咗幾日,點知原來個mean係3x/80,最後個grade出到嚟咪又係一樣
驚就驚其他班嘅同學有做開啲難啲嘅功課,畀佢哋屌打
Sorry無爬文,咁我明了
唔同hw但同一份mt真係幾on9
唔好再提
讀呢個course 仲辛苦過讀major 2字頭
我而家都未識做當年Final啲題目
Pass到就得啦 冇期望冇失望
嗰啲題目我永遠都唔會識做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞