中國有民主,香港建國先有機 (認真討論)

28 回覆
6 Like 23 Dislike
先講下點解依家香港無辦法獨立
首先,宣布獨立嘅一定要係政府(唔理咩政府,無論係HKSAR政府,定係民間公投出嚟嘅新政府 (起碼要有憲法上/民意上認受性,是但一樣),聯合國先會「介入」。

呢個會向國際宣布獨立嘅香港政府,必須係一個不受共產黨控制嘅政府。但呢個時候或者喺個過渡政府成立之前,佢地已經犯左大陸法律,大陸係可以suspend一國兩際,直接派解放軍/武警嚟拉鳩我地。

就當啲政要可以匿埋,繼續宣布獨立,政要可以:
1. 同共產黨政府談判 (共產黨突然發神經嘅話,都有可以應承俾我地獨立建國)
2. 向聯合國宣布獨立,要求武裝保護
3. 開戰 - 喺聯合國軍隊嚟之前,土共就打柒我地,7成香港人唔會反抗,2成半人會做難民,半成人(假設反抗軍有香港人口半成咁。多)會戰死。
4. 戰敗,香港建國失敗
或5. 中國屈服唔打香港,但然後被經濟封鎖香港

結果得兩個:
A. 香港建國成功後淪陷,失去國際地位,幾年後變成好似古巴、北韓咁嘅落後地方。
B. 香港獨立失敗收場,反抗軍畀後世當做恐怖份子。

所以,一開始,聯合國嘅影響力冇限,譴責土共政府。英美係唔幫香港獨立,因為佢地foresee到結果就係: 佢地嘅企業冇左個搵大錢嘅地方。

最後我得到嘅答案就係,只有中國有民主之後,憲法上有承認公投效力,有議會,議會係有影響力,議員同行府機關嘅領導係由選舉產生,選舉有唔同黨派嘅人參選,香港先有可能和平地從中國獨立,然後建國。

要中國有民主,唯有要令共產黨分裂,可能會發生內戰,最後組成多黨共治嘅新政府。
屌,未打完,撳錯掣post 左出嚟
聽日準時番工,瞓先
可能我嘅言論,呢度好多人唔會/唔想接受
只係希望趁仲有言論自由,同大家討論吓
首先,宣布獨立嘅一定要係政府(唔理咩政府,無論係HKSAR政府,定係民間公投出嚟嘅新政府 (起碼要有憲法上/民意上認受性,是但一樣),聯合國先會「介入」。

呢個會向國際宣布獨立嘅香港政府,必須係一個不受共產黨控制嘅政府。但呢個時候或者喺個過渡政府成立之前,佢地已經犯左大陸法律,大陸係可以suspend一國兩際,直接派解放軍/武警嚟拉鳩我地。

1. 同共產黨政府談判 (共產黨突然發神經嘅話,都有可以應承俾我地獨立建國)
3. 開戰 - 喺聯合國軍隊嚟之前,土共就打柒我地,7成香港人唔會反抗,2成半人會做難民,半成人(假設反抗軍有香港人口半成咁。多)會戰死。

結果得兩個:
A. 香港建國成功後淪陷,失去國際地位,幾年後變成好似古巴、北韓咁嘅落後地方。

所以,一開始,聯合國嘅影響力冇限,最後可以做到嘅只係譴責土共政府。英美係唔幫香港獨立,因為佢地foresee到結果就係: 佢地嘅企業冇左個搵大錢嘅地方。

最後我得到嘅答案就係,只有中國有民主之後,憲法上有承認公投效力,有議會,議會係有影響力,議員同行府機關嘅領導係由選舉產生,選舉有唔同黨派嘅人參選,香港先有可能和平地從中國獨立,然後建國。

要中國有民主,唯有要令共產黨分裂,可能會發生內戰,最後組成多黨共治、有真正民主機制嘅新政府,先至有: 大陸政府承認香港獨立運動嘅可能。
sor 1999
結論都係:打倒共產黨
結論都係:打倒共產黨

冇人理鳩我
因為啲人唔敢諗思考我講嘅係唔係事實
唔好淨係畀負皮,搵人講句野好唔好
只問一樣野

伊斯蘭國ISIS,你咪理尻佢點立國同承唔承認,點解呢個組織可以成國?斜利亞有民主,佢先建到國?
Lm
只問一樣野

伊斯蘭國ISIS,你咪理尻佢點立國同承唔承認,點解呢個組織可以成國?斜利亞有民主,佢先建到國?

前題係佢地有兵力

結果得兩個:

所以,一開始,聯合國嘅影響力就非常有限最後可以做到嘅只係譴責土共政府。英美係唔幫香港獨立,因為佢地foresee到結果就係: 佢地嘅企業冇左個搵大錢嘅地方。

要中國有民主,唯有要令共產黨分裂,可能會發生內戰,最後組成多黨共治、有真正民主機制嘅新政府,先至有: 大陸政府承認香港獨立運動嘅可能。
補充一點就係,港獨台獨乜乜乜土共跟本唔驚,佢地最驚其實係自己分裂。

1. 土共好落力「打貪」,肅清異己
2. 從來唔會公開喺香港招年輕黨員,好似都從來冇聽過香港人喺年輕嘅時候可以喺大陸政/官場上到位,只有畀啲7老80嘅前香港官員做啲所謂政協嘅投票機器。
3. 唔洗香港人參軍,等香港人唔會掌握丁點嘅兵權

呢啲先係土共認為最危險嘅野。
只問一樣野

前題係佢地有兵力

仲有,中東地方大,可以玩游擊
IS手段又夠辣,用自己平民嚟要脅外國,等敵人唔敢打得佢太甘,
為左香港立國,係咪要做到咁?
只問一樣野

前題係佢地有兵力

仲有,中東地方大,可以玩游擊
IS手段又夠辣,用自己平民嚟要脅外國,等敵人唔敢打得佢太甘,
為左香港立國,係咪要做到咁?

仲有,組成ISIS嘅遜尼派係一個大教派,香港嘅民主派同人地係冇得比
善用起底功能。
高級5毛居多。
扮中立,理性討論,實際否定香港獨立可能性,强加香港同中國關係係必然。
善用起底功能。
高級5毛居多。
扮中立,理性討論,實際否定香港獨立可能性,加香港同中國關係係必然。

善用起底功能。
高級5毛居多。
扮中立,理性討論,實際否定香港獨立可能性,强加香港同中國關係係必然。

你咪起囉
善用起底功能。
高級5毛居多。
扮中立,理性討論,實際否定香港獨立可能性,加香港同中國關係係必然。

善用起底功能。
高級5毛居多。

打速成,㩒錯字。
都係嗰句,用起底功能,同睇內容。
善用起底功能。
高級5毛居多。

打速成,㩒錯字。

老實講
呢個係我第一個出嘅post

內容喺將來一定會犯23條
只有大陸亂,香港先至建國有機呀
睇番上面改革開放前,大陸唔掂,上面啲精英湧曬落嚟。成大片中國冇發展,係得台灣同香港先至有機會興盛咋
民主又好 倒台又好 都係要中共無力/無意控制香港姐
善用起底功能。
高級5毛居多。

打速成,㩒錯字。

老實講
呢個係我第一個出嘅post

內容喺將來一定會犯23條

新AC更加可疑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞