月入三萬養車會唔會好奢侈?

301 回覆
174 Like 43 Dislike
個名咁長 是咪跑車黎 利申唔識
免費泊車咁癲? 咁咪個個都揸車返工
拎舊錢黎養隻貓仲好
就如我們
我哋三萬人好多人都有飬
咩呀 張圖唔係話愈多人租佢愈貴咩
我無租過領展場

但有港島 私樓 千頭

我果邊就最少2千幾三千
領展有朋友組都三千幾
渣緊邊部車?
有同事將架車長泊響公司果度
算係掛
vw 千四cc 車
睇自己養車既條件,例如自己樓下有無得泊,月租幾錢,係咪日日渣,洗唔洗過海,返工有無車位比你泊,買架車大唔大食,計過條數就知
我自己公司有位泊,屋企樓下月租平($1500樓下),基本上我搵緊2皮幾個時已經輕鬆養車for fun
唔養女就冇問題
https://www.td.gov.hk/tc/public_services/frequently_asked_questions/transport_for_the_disabled/index.html

入油免稅 過隧道劵 車牌人牌免費 街錶唔洗錢
好鬼多優惠
咁完全無問題啦 你都係為玩 為揸tsla 啫
你一收工就開uber driver 接客接到12點
星期六,日接足全日
一個月應該多萬幾蚊 又有得玩 又養到車
睇來係唔係假日車。

如果平時用來返工代步,車場錢同油費應該幾吃力。

如果只係假日車都唔算難養,不過可能要放棄其他興趣,就係養車。
電單車唔同啦
我嚟緊都養返架玩下
不過揸46純粹方便玩apps食女 電單車冇
叫雞好過
會 唔好養
3/4 千蚊果d 擺明比老細租
普通打工仔都係搭返公共交通工具

黃色戰車
我40幾k,養左車幾年,其實養車唔太影響其他消費
不過都轉左揸電單車,方便左十零廿倍左右
完全實現點對點零步行,從來唔泊骨位,只泊正目的地樓下,一個月抄10張以上,所有成本加埋仲平過養私家車車一半
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞