Panasonic擬結束日本製電飯煲業務 轉至內地杭州生產

14 回覆
1 Like 22 Dislike
無MIJ 電飯煲了

日媒《日經新聞》報道,松下(Panasonic)有意結束長達67年歷史的日本製電飯煲,轉為在中國內地生產。松下現時在兵庫縣加東市,生產在日本國內銷售的産品,但計劃今年6月前,將全部型號的生產都轉移至內地杭州的工廠。松下指,因為電飯煲很多零部件廠商集中在中國內地,故轉移產地可提高生產效率,提升盈利能力。

日本研發基地將保留
兵庫縣加東工廠自1991年投入運作,至今已逾30年。近年,日本以生產高端型號為主,之後會將分階段將生產線轉移至中國,而低端型號則在印度生產。至於加東工廠,則考慮轉型生產再生樹脂,而其位於兵庫縣神戶市的研發基地,據了解將會保留。

松下自1956年開始在日本國內生產電飯煲,1988年率先推出IH型號引領市場。目前在日本國內的市佔率,落後於象印和虎牌,排名第3。由於少子老齡化以及白米銷量減少,電飯煲市場持續下跌。統計顯示,日本前年電飯煲出貨量約500萬個,5年間減少13%。

https://www.am730.com.hk/%E5%9C%8B%E9%9A%9B/panasonic%E6%93%AC%E7%B5%90%E6%9D%9F%E6%97%A5%E6%9C%AC%E8%A3%BD%E9%9B%BB%E9%A3%AF%E7%85%B2%E6%A5%AD%E5%8B%99-%E8%BD%89%E8%87%B3%E5%85%A7%E5%9C%B0%E6%9D%AD%E5%B7%9E%E7%94%9F%E7%94%A2/355751
屌,而家啲日本製同以前真係差好遠
你條藍屍用乜尻日本野啫,番去用屌米啦
美的買左東芝都保留MIJ
樂聲食屎啦
自毀長城
架仔諗嘢真係
MIJ電飯煲都係象印/虎牌架啦
要搵實有Mij
pan記d海外版不嬲垃圾黎
就算去日本買都唔會買pan記啦
除左電池外無乜印象pan記有咩係高質
日本城pan記爛鬼平價鬚刨
冇耐用過4-5年 未換過刀片
只要擺岩個角度 可以一毛不漏
我屋企幾乎所有家電都係樂聲
就算唔係日本制,質素都遠超現今其他品牌
我覺得樂聲係現在碩果僅存嘅有良心有品質保證嘅日本品牌
二三十年前嘅日本制造的確一流
但現今嘅日本制造就唔多突出
我用樂聲啲百幾蚊,非常襟用,仲可以換筆芯電
校啱角度,再同時適當控制埋面部肌肉配合
的確做到一毛不拔,滑溜異常
我唔明點解要買過千,甚至幾千蚊嘅鬚刨
我舉一啲例子
樂聲啲百幾蚊鬚刨,附送個小掃
有兩個頭,一頭係硬掃,先去除刀片間囤滿嘅污物
另一頭係軟掃,再清理刀片間極微少鬚毛
係非常貼心同有良心,唔會所有嘢都為慳錢慳成本
另一例子
非常多品牌嘅電視遙控器
當經歴多年嘅冬天冷縮熱漲後
先你要撳好大力落個掣後先有反應
再耐啲你就算大力撳掣都冇反應
但樂聲電視啲遙控器就完全冇呢個問題
明顯係設計上加多再啲嘢喺中間
呢啲咁有良心咁有實力嘅企業,已經係碩果僅存
買象印高階版MIJ
風筒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞