有冇人覺得airpods好垃圾?

54 回覆
39 Like 30 Dislike
目前呢一刻
AirPods Pro 2 音質同降噪只係差啲1000XM4少少
當你iPhone Apple Watch MacBook iPad周圍走就會發現AirPods 方便好多
同埋要聽Apple Music Atmos一定要AirPods
收音好差
傾電話 人哋聽唔到你講嘢
Mac iPad iPhone咁用seamless connect真係好重要
而且top tier ANC同transparency返住工用一流
不過講緊pro,普通AirPods又唔知喇
專業
我就係AirPods pro轉bose qc earbud再轉airpods pro2
bose係anc同音質係幾好
但個盒真係太大舊,同Apple個eco system又唔係特別夾
最重要係轉左一排就發覺transparency同spatial audio 體驗真係好
音質上冇咩咁特別,又唔係特別差
係街夠聽啦
我反而覺得tws播無損唔係咁重要,都唔會坐係度靜曬咁煲嘅時候帶呢啲耳機啦
atmos 好似xm4 都得 🤔
我之前都係用 XM4, 最唔明買 player 用 LDAC 嘅位係,如果重視音質又肯帶多部機,點解唔用有線耳機?音質上根本係另一個層次

就算只係要 LDAC, 搵部一高階 Android 做埋主力機/後備機就得,反正靠藍芽都唔使要內置靚 DAC 嘅機,冇需要用靚 player
依個價錢 跟本搵蘋果粉笨柒
理論上係咁,不過同一對藍牙用唔同既android手機出既聲都係會唔同samsung旗艦感覺上仲衰過大陸機個吓先慘
我4,5年前買最舊款個款 用到依家都無問題
大致上認同你所講,我用 iPhone, 早排由 XM4 轉左 Pro2.

音質上 2隻我覺得算係平手,XM4 低音好啲但高音差啲;降噪都唔差得遠

比較大分別係 XM4 個通透模式會令我寧願除咗隻耳機,變相有 speak to chat 都冇用;同埋 XM4 帶得冇咁舒服

相反 Pro2 除咗 Apple ecosystem 之外,仲有可以做齊大細聲+轉歌+ play/pause, XM4 只能三選二

所以 Pro2 未必每樣野都贏,但計哂 聲+隔音+通透+配戴 等等,每樣都中上,已經夠佢成為大部分情況下嘅「最佳選擇」
我隻pro 2年換咗6次,跑步跌爛。不過次次去store都換個隻,care真係好
有冇保用三年嘅品牌推介
用緊Samsung galaxy buds配I p14
買左11個月,免費換左對新

我買唔係最頂級靚音,我買的係售後服務
隻 pro 1 之前apple 有個 programe 過左保都換對新
我做地盤都未試過有人同我講聽唔到
MTW3開心使用中
但sony嗰對一年都冇就死電
好多人未用過airpods,以為sony係音響界金漆招牌
Sony有機會喺音質贏少少,但software 輸人幾條街
題外話sony真係好多打手
每逢出新耳筒/派消費劵/有利是派嗰陣
就會有一堆post出嚟踩airpods pro個降噪
Airpod 第二代講電話個陣對面完全聽唔到我講嘢同埋對面聽會沙沙聲似咩問題
要轉就轉sony,最新airpod好過galaxy buds
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞