港澳人士在台灣將失去人權及自由, 學者不得從事科技研究, 不得上電視訪問, 不得工作.

78 回覆
15 Like 13 Dislike
要𨳒就𨳒共產黨
人哋都話係誤植,仲想點
講就信呀,成份文件都誤植
你睇消份野寫左咩先,唔好只睇到接受訪問嗰行啦
仲有言論自由大部份情況下係同公民自由掛鈎,你係邊度公民先
邊個文明國家言論自由要公民先可以享受?
咁你又覺得,邊個國家要保帳唔係自己既國民享有佢哋國民同等公民權架?
咁好既國家真係移民都唔洗呀
咁你講咗先啦你話言論自由大部分情況下同公民自由掛鉤

咁乜嘢國家非公民冇言論自由

又係你自己講問你攞例子就攞唔出
繁體支那呢個名真係無改錯到
事實上你既言論自由分成兩種喎
一種係同埋你公民權掛鈎,一種係身處當地既情況
你係支那香港國籍而係其他國家講左違反國安法既話,你會點?
你會番香港就俾政府捉,你仲可以以難民身份係其他國家度過,或者諗計入籍當地,至於當地會唔會捉你真係睇地方啦,另外台灣應該係冇難民政策嘅,佢唔係聯合國成員
無論你點諗,其實依家香港身份就係垃圾,對全世界嚟講係要小心處理嘅對象,台灣選擇最極端方式啫
你含撚啦沈旭暉幫文匯報打工又冇台灣公民身份咪又係可以做大學講師,教育行業喎

話說你可唔可以唔好迴避問題,邊個國家唔係公民冇得使用言論自由快啲答
你俾呢個例子反而更令我想台灣可以對港澳人用新法喎
反正我係難民,你哋鐘意香港人身份就繼續用
在線等答案

左兜右兜唔夠膽答
你如果講靠旅遊簽政唔可以工作同做政治活動嘅國家其實都幾多下
工作就幾乎大部分國家唔得,政治活動就新加坡之類,至於美國你可能入境都入唔到
天真嬌夠移花植木啦
九唔搭八 支持人地國家剝奪人言論自由就收嗲啦
我唔支持任何國家剝奪自己公民人權自由
我支持美國遣返支那粉紅留學生,因為佢哋唔係美國人
仲等緊你言論自由
傻閪

美國遣返中國小粉紅係因為佢哋違反工作簽證或者留學簽證

中國小粉紅喺美國發表任何言論除非恐怖襲擊、違反公眾安全,如果唔係都係享有言論自由㗎戇鳩

大把中國人揸住架跑車掛五星紅旗播支國國歌喺條街度講戇鳩嘢,一樣享有言論自由

唔識唔好亂講

話說你肯答我邊個國家非公民不能享有言論自由未
發神經,將在台港人類比為係美國嘅小粉紅留學生
又係到想轉移視線
同d人 social media 講錯野就話比人hack ac一樣
共產黨推得翻台狗係有原因
Lag!
係,中國香港人一定冇藍絲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞