工聯會引政府消息:東九龍捷運將由彩虹經順利開往寶達

38 回覆
3 Like 19 Dislike
香港鐵路運輸專業人員協會主席張年生:「政府仍然都是用一個運輸需求去帶動鐵路的建造,其實將軍澳居民都忍受了三十年,鐵路等了很久,出現後都是『塞到爆』,其實這個我們建鐵路應有些前瞻性,不是只看現在的需求。」

運輸及物流局早前回覆查詢指,捷運系統會與行人、車輛完全分隔,預計上半年完成技術可行性研究後會公布項目未來路向,包括初步落實時間表等。

https://news.now.com/mobile/local/player?newsId=502878
都叫捷運?
起纜車咩屌你老味?
姐係又起多條地鐵有撚用咩。
好似日本果個懸空列車先得架嘛。連武肺祖地都有呢類懸空列車
捷佢老母運
共載客約250至300人
工聯會死全家!
工聯會快啲死
!
點解唔係啓德起?
8號風球冇車坐 黑球冇車坐
危險度:★★★★★
彩虹東係邊撚度
就係起黎比呢堆與世隔絕既人去轉地鐵
點樣無軌法
一係就落撚埋新蒲崗再加同鑽石山站交匯
彩虹東咁撚樣有柒用咩 至於寶達個邊...
應該無得搞 無論落返觀塘藍田定油塘都係好kick
即係澳門個隻輕軌,行膠碌
最初方案係落埋寶琳,順手解決埋將軍澳線一開二唔夠車既問題
不如用隧道打通全香港十八區,向下發展咪無地土問題

如果係可以順手清埋康盛翠林馬遊塘
不過佢係彩虹就停就應該打爆觀塘線
起去新蒲崗/鑽石山就起碼有兩條線簡先 唔洗逼死同一條線
炒一炒樓價 之後話轉地方
鑽石山站一樣會令觀塘線東行載客率偏高,只係一個定兩個站嘅分別。呢段西行冇需要舒緩,鑽石山總站例如最低可以得東行客量一半,彩虹總站最多七成。未計未來升級信號。冇咗啟德連接系統再增加觀塘線東行客量,拉低屯馬線。
將軍澳市內冇大問題需要解決,坑口站以南客量例如得將軍澳站以西差唔多一半(未計未來佛堂澳南延線),載客率未過九成;亦仍然係過海段七成(超出容量近一成)。東九龍線寶琳站轉車冇調景嶺站咁方便,就算鑽石山站都要上落行去兩條線月台。假設東九龍線需時15分鐘,同經觀塘線22分鐘差唔遠,未計要再轉車同等車,以及東九龍線班次分配。原本甚至可能係寶琳邨北站,直情唔係寶琳站。
最起碼已經小左班翠林 康盛搭車落寶琳轉地鐵先
串起晒啲公屋有乜用
起條天橋都十幾億
呢啲要幾錢
孝子上山專線
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞