有年叱吒 有首歌擊敗晒Eason 容祖兒 羅力威上台拎獎

21 回覆
44 Like 2 Dislike
呢首歌叫做年少無知 係天與地既主題曲
由Beyond 黃貫中做晒曲編監
林若寧填詞
幾個大台演員主唱
最後擊敗晒咁多個專業歌手上台拎獎

https://youtu.be/bdWPtgUZZX4

林:年少多好 頑劣多好
不甘安於封建制度裡迷信上街真理會達到
旗幟高舉 群眾聲討
不惜犧牲一切去上訴權貴的想法太俗套
只可惜生活是一堆挫折只可惜生命是必須妥協

陳:年少多好 貧困多好
一蚊積蓄足以快樂到廉價結他抒發我暴躁
財富得到 年歲不保
捐輸不必講究有回報人世間總會有異數
只可惜生活是一聲發洩 只可惜生命是一聲抱歉 怕追討

合:如果命運能選擇十字街口你我踏出的每步更瀟灑
如果活著能坦白舊日所相信價值不必接受時代的糟蹋

黃:年少多好 朋友多好
一番爭執不會有被告遊戲競爭不會記入腦
年歲增長 無法修補
青春的詩總會老 時間多恐怖

合:如果命運能選擇十字街口你我踏出的每步無用困惑
如果活著能坦白舊日所相信價值今天發現還未老
如果命運能演習現實中不致接納一生每步殘酷抉擇
留守過去的想法我會否好像這樣生於世上無目的鞭撻
黃貫中依家都奶到雪雪聲lar
林保怡都係

真係物是人非
呢首即係好聽又有意思wor
好過姜濤呢3年嘅我最喜愛歌曲
呢首歌幾有意義 林若寧填得好
唱得咁難聽都叫好聽?
因為當年啲人係投歌 唔係投人
羅力威
當年TVB ATV雙星
https://youtu.be/GO4WGuDk1AA
始終只係演員
個陣咁岩反國教
聽到眼濕濕
藍絲不了
我地係演員黎
堅持到唔跪唔奶既真心respect
又或者講唔係個個都可以咁有信念
戶口得個位數都要堅持做音樂 做自己既音樂

Band會好好多 因為真係靠信念理念堅持捱出頭
所有野都係自己隊友一手一腳buildup出黎
實至名歸
得黃德斌一個冇奶
變幻人生 星光 幾好聽
同套戲入面一樣
得返佢係有良心
佢哋只係做返自己
你講起band 我諗起濕鳩毛文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞