海外醫生|原來而家dse兩科3都讀到醫。大家一齊入嚟睇吓武漢大學醫科收幾多分

223 回覆
690 Like 7 Dislike
人哋用中文讀,驚閪咩
香港因為少位 醫療霸權先收到咁高
連登仔仲係度吹奏

全世界我諗無邊度好似香港咁
你都傻 連登仔狂屌既盧寵茂不知幾勁
真 高分既入黨做黨員 做官玩女仲好過做埋d醫生仔
冇嘢㗎, 港共想趕走班精英醫生
如果你係10A生, 會唔會跟『兩科3』同流合醫吖?

五毛多撚到,不停狂踩醫護
又話『讀醫科其實洗閪咁高分咩』
香港醫療其實都唔算係好貴,不過香港醫生同護士嘅人工係好唔錯
中文 5*

On9
邊個話國內醫生差,佢地係器官移植及人流兩項技術,領先世界,歐美都一致贊同
喺先進國家讀得醫嘅多數都係尖子啦,美國澳洲之類啲Med School一樣好難入
有咩學士學位難讀得過醫科?
收高分有乜用 咪又係護士冇分別
美國MCAT
簡單講,要判斷一條友係咪醫生,係睇有冇執業資格,唔係睇公開試幾多分
如果佢有LMCHK,冇人會理DSE
再退一步,有recognised medical degree都唔會理DSE
你會唔會睇醫生一坐低就問醫生當年中學公開試咩grade?
係咪讀左就可以返香港開醫生紙

今次發達
自己問ChatGPT 睇病開藥算
仲有到專科,FHKAM絕對緊要過DSE
理得你邊度grad,LMCHK or equivalent(專科有埋FHKAM)係好基本,點會仲講DSE幾分
shit
移民,或者令佢地轉私家
香港啲專家真學歷都唔科學逼針啦
根本醫生要嘅唔係知識 係奶 係中共地界下就係咁
冇錯
你係唔會問醫生當年考試成績, 但醫生邊度嚟 你冇可能會唔知
知道醫生來歷more or less估得到佢成績,其他國家我唔知
歐美民主大國例如5眼聯盟 收醫科生嚴格程度唔會低過香港
外國醫科收生嚴格都係因為多人爭,唔係為嚴格而嚴格
唔整啲特別嘅admission test出嚟,淨係篩人都有排篩

最緊要醫科畢唔畢到業,考唔考到專業資格,唔係講中學公開試幾多分入去讀

換轉係你拎兩科3又好想讀醫,依家有個機會比你讀返個香港recognised嘅medical degree
就算你點都唔讀,我相信大把人爭住讀
情況同CS一撚樣,啲美國二三線state college既MS in CS都好撚competitive
大家都係為咗入美國tech scene搵真銀,邊個仲會同你講野唔野雞or中學公開試成績,總之非美帝/Waterloo畢業搵工=hard or very hard mode
之前係台灣入過院先知道,台灣讀醫同出到嚟寫病歷,藥單規定咗係要英文.只不過同時要用中文寫摘要比返病人留record.

不過台灣啲醫生真係好過香港好多,細心同肯聽人講,仲要等得好快.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞