[M3最強對手] 比亞迪BYD「海豹」將到港,規格驚人,「一換一」入門價或售40萬港元以下

86 回覆
8 Like 85 Dislike

比亞迪BYD代理本月初在香港汽車博覽會,預展了剛於內地開售的全新「海豹」電動房車,不過右軚版最快要明年第三季才正式開售。「海豹」被譽為是Tesla Model 3最強對手,內外設計比其他BYD車款吸引,規格也驚人,長續航版充滿電可行700km,高性能版本0至100km/h加速3.8秒。一式三款均採用專利刀片式磷酸鐵鋰電,支援150kW快速充電,比較特別是全新底盤平台也是鋰電保護殼一部份,車架比大部份電車都要剛硬。

車廂裝潢比同廠Atto 3更時尚討好,座椅用上近似Alcantara麖面物料包裝,前排桶座剪裁貼身,後排平地台及玻璃頂帶來寬敞空間感。標準裝備包括全新10.25吋數碼儀表板、可旋轉15.6吋觸控屏幕,內置DiLink 4.0多媒體系統,NFC手機車匙功能、360度環迴鏡頭、雙區式恆溫冷氣連前後送風、無線雙充電板等亦一應俱全。

香港代理表示三個版本均會輸港,最快明年第三季交付,雖然內地車價僅約21萬至28萬人民幣,不過香港要徵收首次登記稅,代理希望「一換一」入門價可在40萬港元以下。

嘜撚嘢M3

山寨版tesla價錢仲要貴過人
個mon打飛機一流
taycan+model 3+benz?
Ioniq 5 苦主可轉投 BYD
200k 就可以諗下
好爆喎
一定買M3
幾時入蔚來同領克比亞迪個朵太衰
其實香港代理係咪真係咁有信心,呢架嘢嚟到香港四十萬都有市場?
屌你三十萬樓下都要諗下先啦
四十萬內買Tesla好過啦
NIO啲車幾好,入既話諗得過
個moon 有無內置原神先 ?
電車要個殼咁硬無用

通常炒車都係梗生燒死

出eject 彈座 先叫醒我買
部野好柒
渣車最驟忌係咩?

牌子
其他國家唔敢講
但香港一定係
叫啲政府部門入返幾架先啦
好樣衰喎,同埋呢個價點解唔買Tesla
雖然內地車價僅約21萬至28萬人民幣,不過香港要徵收首次登記稅,代理希望「一換一」入門價可在40萬港元以下。

一換一免25萬, 呢個價位咪等於0 FRT囉
21萬人仔應該係30萬以下先啱
自己食水深仲想賴FRT
之前上yt 睇人試車好似一致好評
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞