俾個業主搞到好鬼嬲 點部署

24 回覆
4 Like 24 Dislike
話説大約一年前租咗個舊樓連天台單位 貪佢可以燒下野食種下花花草草咁

一路同業主都相安無事 都自問係個正常住客 準時交租亦無乜野會勞煩到佢

但近排無啦啦話個天台要封三個月做防水工程
即係我租個地方返黎俾人裝修三個月
又嘈 又漏水 個業主成日話無計 話要搵返工程嗰邊搞

老實講係預咗佢一定會漏水 做防水工程 過程中係無可能唔漏啦

只係覺得個業主其實一定一早知道個天台會封3個月 但無同我講一句 發生咗先要我硬食搬哂我天台啲野落黎 又要我成日開門俾啲裝修佬改嗰啲本來喺樓上天台嘅野落黎 減租又我出哂聲先象徵式減少少 然後啲師傅紅日都開工 日日嘈撚到on9 基本上依加我係一定會搬 但真係好想搞9個仆街業主 點部署先係呢
佢唔俾我好過 我都唔會俾佢好過
唔通你成日好撚得閒開門俾裝修佬做嘢咩
唔交租,直到工程完結
啱啊 近排試過有一次個仆街業主帶哂啲裝修佬上黎話要改啲乜乜七七落黎我住嗰度 然後個仆街業主喺我面前同啲裝修師傅講:俾個期出黎 住客會就
我當場爆炸咗
係,業主違反合約在先
樓主乖乖交租吧
搞9到我要搵新地方搬已經好煩 仲要個業主啲態度係閪到無人有
玩防水都做3 個月?個業主自己放假落手做啊?
你可以唔開門
唔交租樓豬都有位俾人入
本身租客就有權唔畀佢入單位開工
傾唔掂咪唔好俾佢埋尾囉 反正都都預咗搬
你可以唔比佢個做工程until 你完成死約搬走
但即係反面
佢做得防水應該真係好需要先做
你同佢傾返要扣返天台既租金好過啦
唔交租咪得
你交左租有權唔比佢入。
你有料就做業主啦 抵撚死
千祈唔好等佢整左防水之後上去整爛佢
Exactly ,作為租客你準時交租就得,冇義務開門俾佢,佢搵人開門你可以報警唔見野
整鳩爛佢啦 不過睇死樓主好怕事嗰d人
依家個天台係你私人地方你可以唔畀佢入,強行入可以報警
正路租左, 你有權唔比人入去
唔係咩叫租左, 你一句唔可以已經收業主皮

定還是天台無入則? 租約無打釐印?
仲係死約你又有交租,你有權唔比人入。反之生約的話業主要你一個月內搬走再做防水,但呢個月你都有權唔比人入屋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞