成年先再黎學鋼琴?

33 回覆
9 Like 5 Dislike
又想學返樂器

細個實在堅持唔落學小提琴(已4級)
同埋真係明白曬自己小提琴真係冇天份
又真心冇熱情(老母叫去學)
學左勁耐都係4級 同埋成日都會偏音

聽歌都係會鍾意聽鋼琴古典曲>>>小提琴曲
自己大個之後先發現係對鋼琴既興趣大好多,有冇話而家先黎學返鋼琴會唔會好遲?(有樂理基礎,無鋼琴基礎)

利申:間房擺到直立式鋼琴,唔使出去借房黎練

唔知巴打們有咩建議既琴行(同埋平均使費幾多?)
純粹當興趣
g持樓主!
g持樓主!
20幾歲先嚟學樂器會唔會太遲
成年其實係過18歲咋
20歲生日都未過牙
有心唔怕遲
至怕有太遲嘅諗法之後唔行動
完全冇問題 我出黎返工先開始學 慢慢學咗一年而家三級左右 有心唔怕遲
同巴打一樣成年,上年差唔多三張野突然睇唔開買左舊電子琴走去上堂,
一星期一堂,而家終於同d死o靚仔一樣彈到數字譜加少少chord,
不過自己係求其上網搵人教,同埋自己冇咩時間空間日日練,所以冇特別介紹
為興趣,共勉之
18好細姐40幾50歲先學都大把呢d人 最緊要你有恆心練習 大個咗先學 唔好嘅就係你冇時間練同埋冇細路仔上手得咁快

洗費嘅話就應該係你要 畀錢book琴房練琴?除非你有琴 千幾二千一個月掛
可以買直立式鋼琴擺自己房黎練

就係唔知邊間琴行好
大把成年人工餘時間學樂器
幾歲學都唔遲
我都係25先開始從零學,試過一個阿sir教得好好,佢完全唔洗望你,靠聽都知你有咩地方可以改善個隻

不過收得幾貴下,一個鐘$530

有錢仔 係我唔會建議新學買 因為如果你三分鐘熱度咁就浪費兩三萬

唔關琴行事係要睇老師 要睇下邊啲口碑好 通常係friend搭friend咁揾老師
問埋呢d問題 不如快d實行好過

30歲學電結他
33八級左
勁!我廿到尾,我都係想學電結他
ching係邊到學?
頂 學小提琴4年先4級
係唔係算最廢嗰隻
只要唔係走專業,幾歲學都唔會話太遲
屋企附近是旦搵間
電結他其實算易學
但呢個係一個比較要重課既樂器
Pop樂器係比較易
古典難樂多
我細個學鋼琴3年先5級仲要放棄左
有心唔怕遲
我零音樂Sense 廿幾歲先開始學
想學就去馬喇
太遲嘅意思係驚死之前學唔識定點?
除非你淨返一個月命
如果唔係我覺得都唔算太遲
你平日練習係屋企到練?
係呀
無朋友玩 band都無夾
淨係屋企玩自己鐘意既歌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞