請問有咩旅行腳架推薦

33 回覆
0 Like 0 Dislike
黎緊去日本 想買枝平平地摺埋夠細嘅腳架去玩下
有無巴打有推介
暫時睇中左fotopro
用olympus,防震hold幾秒,腳架都慳返
想影下自己 想要先想買腳架
我同女朋友買咗個電話腳架咋,不過其實好多時都係開口叫人幫我哋影
咩機都係重點, 你可以望下馬小路支ut15 ,應該細枝過fotopro 支air
我有fotopro aircross 2,不過冇帶過去旅行。除非自己去,或同伴都係鍾意影相,否則唔好搞咁多嘢。
peak design
夠細就自己碌鳩...
Gitzo
上月拎咗Aircross 2去日本
開同收好快手
但認真影起上嚟,要較長短就麻煩啲
冇錢就fotopro
好少少就 manfrotto
想追求質素同方便就peak design
再專業啲就gitzo
攻頂就rrs

睇埋你咩機咩鏡幾重
計埋負重就計腳架咩型號
Leofoto ly224
Leofoto LS-225C?
我見啲評價話造工好過Fotopro

利申:啱啱買咗支Leofoto LS-324C,造工係幾好
睇你放咩機上去啦,太重就驚啲,再唔係落去星際睇吓實物

Btw反正都係買大陸牌子,我建議你比較吓淘寶個價,有某啲款瑩記平過淘寶 (例如LS-324C),有啲就淘寶平
應該係LY-224C 好處係保留225C無中軸摺埋咁幼身 而有條啫仔中軸
5節變4節腳管相對粗左 隨身攜帶係唔錯
我見好多收埋教好大舊 有無邊啲收埋係無咁大舊
#17咪講咗
都係果句:你諗住裝咩機先?
同埋有冇啲咩要求?例如要有幾高,loading幾重?

如果你想要收納長度短既,可以搵啲反摺,例如Manfrotto befree,Leofoto LX-225C呢啲,收納長度只有3x cm。但befree鋁腳就有啲重,碳腳就好貴,同埋佢個波頭麻麻,仲要唔係Arca板… 如果要極短極細,Leofoto有支LS-223C同LS-283C既,但好矮,開盡都係30cm同60cm高

利申:我有支舊款befree,同支Leofoto大碳腳差唔多重
新手見有巴打推介Aircross 2
見Fotopro出咗Aircross 3
不過香港好似未有
睇啲香港youtuber都係早幾個月先開始做Aircross 2 review
見淘寶平好多 其實值唔值得買行貨要6年保養?
lm
Lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞