依條三星SSD是咪就爆炸

46 回覆
6 Like 1 Dislike
自己有做backup就好少理
重要嘢用321原則backup,其他無咗就算嘅咪唔使理
只係我依條係c drive驚佢隨時爆我先mon住
再得閒睇下hardware新聞就得
成功換到全新,但無講明係0E定有bad block先換
前排都係壞咗條980pro
根本samsung仲衰過adata
係呢款有問題
我有條970仲行緊
970evo plus 都玩左差唔多3年, 冇問題
型號問題
ADATA當年SX8200換料前都係神級
上網睇Evo 980 pro以下序號為中招高風險型號
980 PRO: S5GXNF0R / S5GXNF0T / S5GXNG0N / S5GYNX0R / S69ENF0R / S69ENG0R / S6B0NG0R
樓主係咪上面其中一個?係咪made in China 個批?

利申:有三條980pro 手上C盤1TB S5P2NG0R Made In Korea 健康98% 0E數0
Serial number 中咗
建議做次full scan睇0E有無變,無就間唔中得閒先check下

我嗰條0E幾十萬好似好嚴重但scan完得10幾個bad block,同埋日常用同打機都無咩dataloss/影響,只係驚佢突然完全死咗
用咩scan?
samsung magician
以前知980Pro出事而買970 EVO Plus

好在未中及不是V3 firmware
樓主最後點搞
我條970EP,序號S6開頭,睇crystaldiskinfo見到十幾次0E,行一行magician跳到兩千幾即刻停左佢唔好郁住
不過早幾日升左firmware做4B,本身唔記得2B定3B,可能已經冇野但都係想拎去RMA
香港X字頭代理俾佢check完換咗全新,唔知佢exactly係check咩,我估係bad block

你backup咗重要data再run magician check bad block,見到有紅應該就換得,你0E跳得咁快應該已經有bad block

你係有香港保定點?
我珍寶買,上面得聯強貼紙
magician就係行到某啲位停好耐然後0E係咁跳就見到出左紅點
啱啱爬左人地文send左封email比samsung睇下點,啲人都係寄去外國然後換新
搵咗聯強先
點樣換嘅?我都係2TB 980pro上個月尾突然炸咗,進入read only mode,用咗一年半咋我頂佢。換咗條solidigm p44 pro 2TB(海力士收購咗intel ssd生意之後新整嘅一個brand),尋日先整好。(人係美國,壞咗嘅samsung ssd依家係我到,但唔知道點樣搞RMA,本身ssd係香港買嘅)
我係爆上代理換
你咪問下可唔可以寄去整,不過應該來回運費要自己出
都係換返同一款?
驚唔驚又出事
同款,check翻serial number唔係係出事嗰批
但都即刻carousell賣咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞