點解28car個網咁撚廢

32 回覆
11 Like 1 Dislike
慢到完全睇唔到
多人睇車
個介面仲好落後點解唔可以好似英國autotrader個app咁
屌你撳個下一頁就死ser
PPS風格
你講起英國
英國網站普遍都靚過香港好多
政府銀行公司交通全部都靚過香港
聽講都係車行個班人操控…
28car
openrice
知佢廢但係十幾年都無對手
App都唔整個
無撚有錯。
因為獨市,唔愁你班仆街唔用。

openrice 其實係jobsdb 旗下。
股票交易app都係,未有支牛之前全撚部設計都仲停留係20年前咁
OpenRice起碼唔會連load都load唔到
jobsdb已經畀LinkedIn 打殘
user friendly
同舊高登一樣,但介面柒唔緊要,最緊要功能同廣告效果做得到
用到就得
最憎啲website 又唔係有大改進又郁晒啲位要適應過
電腦電話都係上 m.28car.com 就會快返
28car 估計玩多10年絕對唔係問題,一路以黎都好多人出二手車app ,但都唔夠人氣

好彩28hse 一樣,日日係TVB 落廣告,市面有好多其他免費放盤平台,最後都係無人用
hk no it 你估叫假架咩

淨係講政府,UK GOV有晒一套標準IT Standards
https://www.gov.uk/guidance/government-technology-standards-and-guidance
仲有開放數據庫俾人任睇任砌
https://www.data.gov.uk/
數據係最基礎嘅building blocks
有整齊易用嘅數據先可以砌唔同嘅嘢

香港個個部門各自搞,五時花六時變
創科局資科辦無咩嘢拎得上枱面
審計署啲數據又唔齊,又用埋啲濕鳩format
好多所謂有數據,down落來結果係一堆圖表塞喺個PDF入面,仲要啲format係做俾人睇唔係做俾機睇,import唔到

講緊你呀垃圾運輸署
漏咗張圖

之前想自己砌BI model睇香港登記車輛數字
dklm 係Chart in a PDF都算,仲要奇怪format
佢啲Excel都係咁,懶有設計,但全部not machine readable
又係你呢啲典型廢老思維個filter連電動/hybrid/油渣/電油都冇、4X4/前後驅又冇、年份排序揀新至舊/舊至新又冇、哩數又冇,落後到爆
英國政府套UI/UX都有standard
仲要跟得好貼行業標準
而講到data方面,TfL係開放數據都做得好
所以你去倫敦用咩apps睇交通都冇問題
Apple Maps都好準
咁先係開放競爭
做到百花齊放
似係舊時文員砌到懶專業嘅Excel咁
好難多人用wor 一黎真係買賣樓盤 租務
真業主寧願俾佣地產賺 但煩少好多野
運吉啲data得月報有正經csv
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞