下周六起膠袋收費增至1元 取消冷凍食品等膠袋費豁免

155 回覆
10 Like 317 Dislike
本月31日起每個塑膠購物袋的收費將提高至最低1元,新安排包括取消現時對盛載冰凍或冷凍食品塑膠購物袋的豁免。

環保署副署長陸嘉健相信市民需時適應冷凍食品的膠袋安排,如果在措施生效後,市民買凍牛奶而要取用超市膠袋就要收費,當局會多做宣傳教育工作。另外,當天起亦將收緊豁免膠袋費用安排,陸嘉健以到超市購買生果為例子,如果是完全無包裝又或並非有完全包裝的生果,可以有免費膠袋。如果生果有膠盒、紙張或網袋包裝好就會介定為完全包裝,不會有免費膠袋,至於非氣密包裝的餐飲外賣,亦可獲免費膠袋。

署方表示,零售業界要培訓前線員工辨識哪些產品在新安排下要收取膠袋費用,當局將設1個月寬限期,主要以勸喻為主。當局在首3個月亦會加強巡查,屆時會安排神秘顧客觀察商戶情況。

https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1680819-20221221.htm
口罩呢
要自備凍肉袋 ? 到時個個買啲銀色裡果啲保鮮袋 , 更加唔環保
禁用最on9,正確係搞好回收。咁多年,啲外賣杯,膠袋,外賣盒應該規定用PP,然後好似汽水罐咁有回收價,啲呀婆就自然會執同回收。

屌你,生果有包裝就唔拎得膠袋,我買餸,唔係淨係買生果㗎嘛。冇手抽點拎呀,仆街,唔通放埋入去啲豬肉到咩。
凍肉係會整濕環保袋
懶洗就有嚴重衛生問題
好多客都買10蚊麵包,收1元影響好大

咪就係香港班死左膠諗起唔實際養出一堆環保塔利班
撈埋放又係有食物安全問題
政府班人度政策係原教旨無諗實際情況

外國大把人有腳車當然無問題,放係香港就大問題
1蚊豪比你
環保撚唔出世對地球重環保
agger
唔敢屌強制口罩同快測棒既都係虛偽環保撚
日日用成億個口罩又唔見管吓?
日日掉幾百萬RAT KIT 又冇人管下
尤其是一盒一枝嗰d
基本,一定要
欺壓窮人就有份
有錢人收一百都唔介意
窮人就肉赤死
用多幾個袋都唔及一次私人飛機既碳排放
sgp都做緊回收
照要
你可以加1蚊買個膠袋 咁你明白點解要收緊啦
成間回收廠都趕走… 冇面要搞吓香港人
一講回收又諗起mm
上面班傻閪仲以為係因為環保 笑撚死
好明顯弱智
保鮮紙豬肉又唔俾
杯裝雪糕同甜筒又唔俾
放埋一齊細菌大雜燴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞